Reklama

Róże karnawałowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 3 łyżki gęsta śmietana
  • cukier puder i waniliowy do posypania
  • 1 kg tłuszcz do smażenia
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • sól
  • wisienki z dżemu
  • 50 dag mąka
  • 1 sztuka białko
  • 10 sztuk żółtka
  • 1 łyżka spirytus

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po trzy (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.

W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami róże. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy