Świąteczne Bułeczki
Pyszne bułeczki na świąteczne śniadanie gdy za oknem pada śnieg a my popijamy gorące kakao i zajadamy świeżo upieczone bułeczki.
- Z tej porcji jest ok 8 bułeczek.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
- Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję masło, proszek do pieczenia i cukier. Rozcieram składniki palcami.
- Ubijam jajko i dodaję tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.
- Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję rodzynki i szybko zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypuję dodatkową mąką.
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm.
- Szklanką wycinam pojedyncze ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor. Podaję ciepłe, z masłem, dżemem i śmietaną. W sumie to zależnie od upodobania są pyszne nawet z samym masłem.