Reklama

Zupa rybna z pulpecikami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 jajka
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • 2 marchewki
  • 4 listki laurowe
  • pieprz
  • 1 kg ryb
  • 2 sztuki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 białko
  • 4 cebule
  • 1 łyżka bułki tartej

Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać pieprz i ziele w ziarenkach, listek laurowy, lekko osolić, przykryć, zagotować i gotować przez 20 min. Oczyszczone ryby, włożyć do ugotowanego wywaru warzywnego i gotować dalej na średnim ogniu pod przykryciem następne 30 min. Wywar przecedzić i poczekać 5 minut aż warzywa i ryba obcieknie. Ryby oczyścić ze skóry i ości, mięso drobno posiekać nożem. Pół jednej ugotowanej marchwi zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce z ryby, marchwi, jajek, bułki tartej, kaszy, soli, pieprzu oraz soku z cytryny wyrobić masę. Wilgotnymi dłońmi formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe wkładać do wywaru rybnego i gotować na średnim ogniu od wypłynięcia na powierzchnię 5 minut. Ugotowane wyjąć i trzymać w cieple. Dodatkowe białko ubić na półsztywno, wlać do bulionu, zagotować, następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. W razie potrzeby bulion doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki poporcjować i zalać gorącym bulionem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy