Zupa rybna z pulpecikami
Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać pieprz i ziele w ziarenkach, listek laurowy, lekko osolić, przykryć, zagotować i gotować przez 20 min. Oczyszczone ryby, włożyć do ugotowanego wywaru warzywnego i gotować dalej na średnim ogniu pod przykryciem następne 30 min. Wywar przecedzić i poczekać 5 minut aż warzywa i ryba obcieknie. Ryby oczyścić ze skóry i ości, mięso drobno posiekać nożem. Pół jednej ugotowanej marchwi zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce z ryby, marchwi, jajek, bułki tartej, kaszy, soli, pieprzu oraz soku z cytryny wyrobić masę. Wilgotnymi dłońmi formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe wkładać do wywaru rybnego i gotować na średnim ogniu od wypłynięcia na powierzchnię 5 minut. Ugotowane wyjąć i trzymać w cieple. Dodatkowe białko ubić na półsztywno, wlać do bulionu, zagotować, następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą. W razie potrzeby bulion doprawić solą i pieprzem. Pulpeciki poporcjować i zalać gorącym bulionem.