Reklama

Smakowite jajka dla malca

Pod ich skorupką kryje się mnóstwo cennych składników. Dlatego warto, by malec jadł je nie tylko od święta.

Pod ich skorupką kryje się mnóstwo cennych składników. Dlatego warto, by malec jadł je nie tylko od święta.

Jajko jest jednym z głównych symboli Wielkanocy, a także prawdziwą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Dziecko znajdzie w nim wszystko, co jest mu potrzebne do rozwoju, m.in. najlepszej jakości białko (budulec organizmu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (ważne dla układu nerwowego). Jajka zawierają też wiele witamin i żelazo. Dlatego, choć czasem uczulają, w menu zdrowego malca powinny się znaleźć 3-4 sztuki tygodniowo. Oto propozycje świątecznych dań dla dzieci - z jajkiem w roli głównej.

Domowy budyń z żółtkiem - po 8 miesiącu

Składniki: 1 szklanka mleka, które pije dziecko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko

Reklama

Przygotowanie: Pół porcji mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niego to z mąką oraz żółtkiem. Cały czas mieszaj danie, aby nie powstały grudki. Zagotuj całość. Gotowy deser przelej do miseczek. Możesz podać go z deserkiem owocowym lub z przetartymi morelami, malinami czy jagodami.

Przepiórcze gniazdka - po 18. miesiącu

Składniki: 4 przepiórcze jajka 1 łyżeczka masła 2 kajzerki 4 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka oleju 4 pomidorki koktajlowe oregano

Przygotowanie: Pokrój kajzerki w poprzek na kilka cienkich kromek. Posmaruj je masłem. Umyj i osusz kiełki. Ułóż je na kromkach. Sparz jajka, usmaż je na patelni jak sadzone i umieść w gniazdkach z kiełków. Następnie udekoruj kanapki pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Każdą posyp odrobiną oregano.

Jajka faszerowane - po 18. miesiącu

Składniki: 3 jaja 2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi kurczaka 2 łyżki ugotowanego ryżu 1 ugotowana i starta marchewka 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka koperku 4 liście sałaty

Przygotowanie: Jaja sparz, ugotuj na twardo, obierz, przekrój i wyjmij żółtka. Połącz je z mięsem, marchewką i ryżem. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj przecier, majonez, jogurt i koper. Farszem wypełnij połówki jajek i ułóż je na liściach sałaty.


Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy