Reklama

Reklama

Cholina

Uważana za jedną z witamin z grupy B. Współdziała z inozytolem jako część lecytyny. Bierze udział w syntezie fosfolipidów w mózgu i układzie nerwowym. Prekursor acetylocholiny; uczestniczy w przewodzeniu nerwowym, zapobiega wbudowywaniu się tłuszczów do komórek wątrobowych; jest ważna także dla zdrowych nerek i pęcherzyka żółciowego.

Zalecenia: miażdżyca, zapalenie wątroby, wysokie stężenie cholesterolu, udar mózgu, stwardnienie rozsiane, nadczynność tarczycy, nadciśnienie, astma, wyprysk kontaktowy, alkoholizm. Przyczyny niedoboru: zbyt niska zawartość białek w diecie.

Objawy niedoboru: odkładanie tłuszczu w wątrobie, problemy z układem krążenia, krwawiące wrzody żołądka, nerki krwotoczne, wysokie ciśnienie krwi, miażdżyca, stwardnienie tętnic. Objawy toksyczności: długotrwałe przyjmowanie dużych dawek choliny może spowodować niedobór witaminy B6.

Reklama

Zawartość w pokarmach: wątroba, ziarna zbóż, nasiona soi, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaj. drożdże piwne, kiełki pszenicy, lecytyna.

Równowaga hormonalna, Melinda Bonk, Klub Dla Ciebie

Odwiedź też

Weltbild.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje