Reklama

Reklama

Warzywne SPA

​Panuje sezon na nowalijki. Możesz wykorzystać je do robienia maseczek. Zachowaj jednak ostrożność. Wiele warzyw zawiera azotany, które mogą podrażnić skórę. Jeżeli twoja skóra nie toleruje świeżych warzyw można wprowadzić zamienniki. Jak to zrobić?

Marchew

Nawet jeżeli masz świetny przepis na maseczkę z sałaty, nie wykorzystuj jej teraz, gdy sałata jest nie z ogrodu, lecz spod folii. Taka maseczka może podrażnić cerę. Średnią marchew ugotuj, wystudź i rozgnieć widelcem. Dodaj po łyżce miodu, oliwy oraz kilka kropli soku z cytryny. Wymieszaj. Nałóż na twarz. Zmyj ciepłą wodą po 15 min. 

Dynia

Zastąpi szczypiorek w maseczkach odmładzających. Nie podrażni. Wymieszaj dwie łyżki rozdrobnionej dyni (np. ze słoika lub mrożonej i ugotowanej), łyżeczkę oleju z pestek dyni, 4-5 pestek dyni i żółtko. Maseczkę nałóż na twarz na 20 minut, zmyj ciepłą wodą. 

Reklama

Pomidor 

O tej porze roku pomidory są nowalijką. Rosną w szklarniach, są silnie nawożone, dlatego użyte do maseczki mogą powodować wypryski i zaczerwienienie cery. Teraz najlepsze będą pomidory z puszki. Jednego pomidora rozgnieć widelcem, dodaj łyżkę miodu i oliwy oraz łyżeczkę mąki kukurydzianej. Starannie wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz i dekolt. Zmyj ją po 15 minutach ciepłą wodą.

Pietruszka 

W maseczkach będzie lepsza od rzodkiewki, która teraz wchłania azotany z gleby. Utrzyj mały korzeń pietruszki na tarce o drobnych oczkach, dodaj łyżeczkę miodu i soku z cytryny. Wymieszaj. Nałóż na twarz na 20 minut. Zmyj wodą z dodatkiem kilku kropli cytryny.

Zobacz także: 


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy