Reklama

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Szukasz inspiracji na ostatnią chwilę? Polecamy przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole!

Składniki

  • 4 twarde i słodkie jabłka (np. jonagold)
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • po 2 łyżki gorzkiego kakao i rodzynek sułtanek
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki rumu
  • 1 łyżka octu winnego
  • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • masło i bułka tarta do formy

Składniki na polewę i dekorację (opcjonalnie)

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • plasterki jabłka, laska cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać rumem. 

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą piernikową. Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 jajku i porcjami suche składniki. Na końcu wlać rum i ocet. Ciasto wymieszać z jabłkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. 

3. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec ok. 45-50 min. 

4. Opcjonalnie przygotować polewę. Do podgrzanej w rondlu śmietanki dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wystudzone ciasto udekorować polewą, kawałkami owoców (można do połowy maczać w polewie) i kawałkami laski cynamonu.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy