Reklama

Korzenne ciastka w lukrowych czapeczkach

Prostsza alternatywa dla tradycyjnego polskiego piernika wigilijnego – ciasteczka, które mają ten sam świąteczny aromat goździków, cynamonu, anyżu. I wyglądają jak oprószone śniegiem.

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g brązowego cukru
  • 50 g syropu z buraków cukrowych
  • 1 jajko
  • 325 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 3¼ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 175 g cukru pudru
  • pergamin, folia spożywcza

Przygotowanie:

Ciasto: masło zmiksuj w misce z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj syrop, a następnie wbij jajko. W osobnym naczyniu wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika i sól. Suche składniki dodaj do masy maślano-cukrowej, wymieszaj. Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 175°C. Z ciasta uformuj 75 kulek wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na dwóch blachach wyłożonych pergaminem. Wstawiaj je kolejno do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Wyjmij, odstaw do wystudzenia.

Reklama

Lukier: cukier puder i 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika dokładnie wymieszaj z 3 łyżkami (ok. 50 ml) gorącej wody. Każde ciastko polej małą porcją lukru, zostaw do zastygnięcia.

Zobacz także:

Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy