Łosoś w galarecie
Wspaniała przystawka na świąteczny stół, która wyostrzy apetyt twoich gości!
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę namocz w winie. Zagotuj 250 ml wody z zielem angielskim, ziarnami pieprzu, goździkiem i cząstkami cebuli. Posól. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę. Gotuj, aż połowa wywaru odparuje. Przecedź go.
2. Napęczniałą żelatynę zalej wywarem. Zagotuj, wymieszaj i zdejmij z ognia. Łososia obierz ze skóry, wyjmij ości. Skrop sokiem z cytryny. Zmiksuj z majonezem i śmietaną. Przypraw pieprzem. Wymieszaj z 1/2 galarety. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Ubij pianę z białek i wymieszaj ją z gęstniejącą masą rybną. Przełóż do foremek i wstaw lodówki. Kiedy mus stężeje, ostrożnie wyjmij go z foremek i ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem oraz cząstkami cytryny. Polej resztą galarety. Wstaw do lodówki - do stężenia.
Zobacz także: