Pasztet dla wegetarian
Boże Narodzenie bez mięsa? Żaden problem! Przedstawiamy ciekawą alternatywę na pasztet - bez mięsa.
Sposób przygotowania:
1. Komosę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Dobrze odcedzić.
2. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce.
3. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pieczarki, cebulę i marchewkę, doprawić. Dodać posiekaną szałwię, natkę (1/3 odłożyć), mielone migdały i płatki owsiane, podsmażyć.
4. Smażone warzywa wymieszać z komosą, pokrojonymi w kostkę morelami, śliwkami i orzechami. Masę ostudzić.
5. Do masy dodać roztrzepane jajka i wino, mocno doprawić, wyrobić.
6. Formę do pieczenia (10x30 cm) nasmarować tłuszczem i obsypać mąką. Włożyć masę. Piec 55 minut w temp. 180°C.
7. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch pasztetu posmarować dżemem. Po upieczeniu zostawić w formie jeszcze 5 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki.
Zobacz także: