Pieczona gęsina z pomarańczą
Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje Magda Gessler.
Sposób przygotowania:
1. Gęś umyj i oczyść w środku. Następnie dokładnie natrzyj ją solą, pieprzem i majerankiem. Odłóż na godzinę do lodówki.
2. W tym czasie kapustę opłucz i odciśnij. Włóż do garnka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Całość zagotuj.
3. Gdy kapusta będzie miękka, odsącz ją i ułóż w brytfance. Na niej połóż gęś i obłóż pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami i plasterkami pomarańczy. Wlej olej.
4. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz na małym ogniu w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Pierś powinna być miękka już po dwóch godzinach (1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia).
5. Podczas pieczenia kapusta leżąca pod gęsiną zwykle się mocniej przypieka. Tę nieprzypieczoną wygarnij więc spod mięsa i odłóż w ciepłe miejsce. Będzie można ją podać jako dodatek do drugiego dania.
6. Mięso podawaj na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z chrupiącym pieczywem i chrzanem. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.
Zobacz także: