Reklama

Pieczona gęsina z pomarańczą

Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje Magda Gessler.

Składniki

  • 2 kg gęsi
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • kostka rosołowa
  • po garści grzybów, śliwek suszonych i rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • olej
  • rozmaryn
  • majeranek

Sposób przygotowania:

1. Gęś umyj i oczyść w środku. Następnie dokładnie natrzyj ją solą, pieprzem i majerankiem. Odłóż na godzinę do lodówki. 

2. W tym czasie kapustę opłucz i odciśnij. Włóż do garnka, wlej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Całość zagotuj. 

3. Gdy kapusta będzie miękka, odsącz ją i ułóż w brytfance. Na niej połóż gęś i obłóż pokrojonymi w dużą kostkę ziemniakami i plasterkami pomarańczy. Wlej olej. 

4. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz na małym ogniu w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Pierś powinna być miękka już po dwóch godzinach (1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia). 

Reklama

5. Podczas pieczenia kapusta leżąca pod gęsiną zwykle się mocniej przypieka. Tę nieprzypieczoną wygarnij więc spod mięsa i odłóż w ciepłe miejsce. Będzie można ją podać jako dodatek do drugiego dania. 

6. Mięso podawaj na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z chrupiącym pieczywem i chrzanem. Udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.

Zobacz także:



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy