Płaski brzuch przed Sylwestrem? Pij kwas chlebowy.
Poza tym to idealny napój, który wzmacnia odporność i reguluje trawienie.
Przygotowanie
Pieczywo pokrój w kostkę. Włóż do dużego słoika. Zalej wrzątkiem.
Naczynie przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Całość odstaw na dobę w ciemne miejsce, pamiętając o temperaturze pokojowej w pomieszczeniu.
Jeżeli na wierzchu słoika wydzieli się osad, zgarnij go (czynność tę należny powtarzać w ciągu 24 godzin).
Po upływie doby dodaj do słoika cukier i drożdże. Wcześniej rozpuść je w 1/2 l letniej wody.
Całość ponownie przykryj oddychającym materiałem, a naczynie na czas fermentacji postaw w ciepłym miejscu.
Na koniec spieniony kwas przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek lub mniejszych słoików do 2/3 ich objętości. Kawas trzymamy w chłodnym miejscu. Okres jego przydatności do spożycia to maksymalnie miesiąc.
Zobacz także: