Reklama

Płaski brzuch przed Sylwestrem? Pij kwas chlebowy.

Poza tym to idealny napój, który wzmacnia odporność i reguluje trawienie.

Składniki

  • 1 kg suchego chleba razowego
  • ½ kg suchego chleba żytniego
  • 10 l wody (wrzątek)
  • 25 dag cukru
  • 3 dag drożdży

Przygotowanie

Pieczywo pokrój w kostkę. Włóż do dużego słoika. Zalej wrzątkiem. 

Naczynie przykryj  gazą lub bawełnianą ściereczką.  Całość  odstaw  na dobę w ciemne miejsce, pamiętając o  temperaturze pokojowej w pomieszczeniu. 

Jeżeli na wierzchu słoika wydzieli się osad, zgarnij go (czynność tę należny powtarzać w ciągu 24 godzin).

Po upływie doby dodaj do słoika cukier i drożdże. Wcześniej rozpuść je w 1/2 l letniej wody.

Całość ponownie przykryj oddychającym materiałem, a naczynie na czas fermentacji postaw w ciepłym miejscu. 

Na koniec spieniony kwas przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek lub mniejszych słoików do 2/3 ich objętości. Kawas trzymamy w chłodnym miejscu. Okres jego przydatności do spożycia to maksymalnie  miesiąc. 

Reklama

Zobacz także:



Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: kwas chlebowy | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy