Pomysł na kaczkę
Pieczona, faszerowana jabłkami i oblana wyjątkowym sosem.
Przygotowanie
Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę. Obierz i posiekaj 1 cebulę, wymieszaj ją z kosteczkami jabłka. Przypraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Odetnij szyję kaczki, wyjmij podroby i usuń tłuszcz. Odłóż na bok. Tuszkę dokładnie umyj. Poprósz w środku solą i pieprzem. Napełnij przygotowanym nadzieniem. Otwory zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż mocną nicią. Tuszkę ułóż w brytfance. Podlej bulionem i piecz 3 godziny w 150°C. Podczas pieczenia od czasu do czas nakłuwaj skórkę widelcem, aby wytapiający się tłuszcz mógł łatwiej wypływać.
Upieczoną kaczkę wyjmij, sos z dna brytfanki przecedź, usuń tłuszcz z powierzchni sosu. Pozostałe cebule, selera oraz korzeń imbiru obierz, pokrój w kosteczkę, mocno podsmaż na rozgrzanym oleju. Poprósz cukrem pudrem. Smaż, aż cukier lekko się skarmelizuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, zasmaż. Dolej wino i sos z pieczenia kaczki. Poczekaj, aż całość zawrze, wtedy zmniejsz płomień, gotuj 15-20 minut.
Potem sos zmiksuj na gładko, ewentualnie dodatkowo przetrzyj go przez sitko. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Przypraw do smaku. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj majeranek, natkę pietruszki, skórkę z pomarańczy i czosnek. Kaczkę polej 5 łyżkami sosu. Ponownie wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Piecz 10- 15 minut. Wyjmij przyprawy z sosu. Kaczkę pokrój na porcje. Podawaj ją polaną sosem.
Zobacz także: