Reklama

Śledzie w oleju

Tradycyjny śledź w oleju z cebulką.

Składniki

  • 4 filety śledziowe z soli
  • 125 l oliwy
  • 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • czerwona cebula

Przygotowanie:

Śledzie przepłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie.

Obraną cebulę pokroić na plasterki, sparzyć wrzątkiem, skroplić skoro pić dwiema łyżkami octu i odsączyć.

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w słoju, przesypując je pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i przekładając plasterkami cebuli.

Zalać wszystko oliwą, tak były całkowicie zakryte.

Przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni.

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy