Świąteczna szynka
Pieczone mięso jest idealne na wyjątkowe, rodzinne uroczystości. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sposób przygotowania:
1. Do oleju dodaj przeciśnięty czosnek, ½ łyżeczki soli, wymieszaj. Szynkę obwiąż sznurkiem i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na 24 godz.
2. Warzywa z włoszczyzny obierz. Włóż do garnka, dodaj laskę cynamonu, kolendrę, listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż mięso, zalej zimną wodą , by szynka była zakryta. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć , zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu około 2,5 godz. Wyłącz ogień i zostaw mięso w wywarze jeszcze na 1 godz.
3. Do rondelka wlej wino oraz ocet, wsyp cukier. Zagotuj. Dodaj miód i mieszając podgrzewaj, aż składniki się połączą. Szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch ponacinaj w romby i naszpikuj goździkami. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej połową marynaty. Piecz 30 min w temp. 180°C. Polej pozostałą marynatą i piecz jeszcze ok. 90 min.
Zobacz także: