Te pierniki smakują najlepiej. Są prosto z serca
Anna Dymna i podopieczni "Doliny Słońca", dorosłe osoby z niepełnosprawnością intelektualną, przywitali w Radwanowicach dwóch znakomitych krakowskich kucharzy: Aleksandra Zachutę i Mateusza Gruszkę.
Wspólnie z nimi przygotowali, według wyjątkowej receptury, bożonarodzeniowe pierniczki.
Zrobili to nie tylko dla siebie. Wypieki zostaną przekazane również na 28. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Podopieczni z "Doliny Słońca" ogromnie cieszyli się z faktu, że swoimi pierniczkami będą mogli podzielić się z tymi, którzy, podobnie jak oni, potrzebują wsparcia, uwagi i nadziei.
Pamiętajmy, że każdy może uczynić gest miłości, by tegoroczne Boże Narodzenie podopiecznych z "Doliny Słońca" było piękniejsze i bardziej radosne.
Każdy może pomóc tym, którzy sami nie potrafią poprosić o pomoc.
Jak Ty możesz pomóc?
Przekaż darowiznę:
SANTANDER BANK POLSKA SA 25 1090 1665 0000 0001 0838 1162
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z miodem, dodajemy cukier, przyprawę korzenną, masło, sodę i połowę roztrzepanego jajka (druga część przyda się do smarowania pierniczków). Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie, sprężyste i da się uformować. Odstawiamy je do schłodzenia (do lodówki) na ok. 20 minut.
Po tym czasie odrywamy z ciasta niewielkie kęsy i rozwałkowujemy na grubość 0,5-0,7 cm. Wycinamy foremką do ciastek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy ok. 2 cm. Smarujemy pozostałym jajkiem, w każde ciastko wciskamy połówkę migdała. Pieczemy w 175 st. C. przez 8-10 minut, do jasnobrązowej barwy.
Zobacz również: