Reklama

Trzy sposoby na pieczenie ciastek

​Czasem dobry przepis i wielkie chęci nie wystarczą, by świąteczne ciasteczka się udały, skoro gdzieś zapodziały się foremki. A wtedy...

1. Jeśli nie masz specjalnych foremek do wykrawania ciasteczek, możesz wykorzystać szklane literatki albo zakrętki od słoików - najlepsze będą te, których brzeg nie jest zagięty do środka. Aby ciasto nie kleiło się do zakrętkowej foremki, przed przyciśnięciem zanurz jej ranty w mące. 

2. Świeżo upieczone ciasteczka nie chcą odkleić się od blachy? Nie podważaj ich nożem ani widelcem, bo porysujesz blachę. Wykorzystaj... nić dentystyczną. Napiętą nić przytrzymaj dwiema rękami i przejedź nią po blasze. W ten sposób odkleisz ciasteczka - bez trudu i oczywiście w całości. 

Reklama

3. By zintensyfikować smak czekoladowych ciasteczek lub muffinek, pod koniec pieczenia posyp ich wierzch odrobiną soli.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy