Reklama

Uszka na trzy sposoby

Minipierożki z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym, podawanym zwykle do barszczu. Ale to nie jedyny sposób na te małe pyszności.

Uszka to niewielkie pierogi, których różki zostały sklejone. Są wypełnione farszem np. grzybowym, mięsnym, szpinakowym czy serowym.

Zwykle używane są jako dodatek czystych zup, tj. takich, które nie zawierają warzyw ani mięsa. Mogą być podawane w barszczu czerwonym, rosole czy zupie pomidorowej. Doskonałe są również jako potrawa samodzielna - z roztopionym masłem, tartą bułką bądź innym dodatkiem.

Odpowiednikiem polskich uszek są popularne włoskie tortellini, które zwykle jada się z sosem pomidorowym albo z oliwą i parmezanem. Jeśli zostaną wam uszka z Wigilii, na drugi dzień śmiało możecie spróbować ich zapieczonych z serem żółtym.

Reklama

Uszka z grzybami i orzechami

Składniki: szklanka mąki, sól, pieprz, 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, 1 cebula, posiekana natka, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 jajko, łyżka oleju.

Przygotowanie: z mąki z solą, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Cienko rozwałkować., wykrawać małe kółeczka. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z natką, orzechami i posiekanymi grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wymieszać. Po porcji farszu układać na każdym placuszki. Zalepiać. Przeciwległe końce pierożków zlepić, aby powstały uszka. Gotować w posolonej wodzie, około 1 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać do barszczyku.

Uszka z mięsem do rosołu

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 2 jajka, szczypta soli, 1 łyżka oleju, ok. 0,5 szkl. ciepłej wody. Farsz: 0,25 kg mieszanego gotowanego mięsa, 1 mała sucha bułka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 cebuli, 1 żółtko jajka, sól, pieprz.

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1 h. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso zmielić razem z cebulą i odciśniętą bułką. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić z jajkiem i doprawić. Ciasto rozwałkować, pokroić w niezbyt duże kwadraty, nakładać farsz, zlepiać uszka. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Uszka podawać z rosołem lub czystym barszczem.

Barszcz z pieczonymi uszkami

Składniki: Na barszcz: 10 dag suszonych prawdziwków, 4 buraki, 1 i 1/2 l wywaru warzywnego, 6 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, 1/2 litra zakwasu lub koncentratu buraczanego, pieprz, sól, cukier, sok z cytryny, majeranek. Na uszka: 15 dag suszonych grzybów leśnych, sól, 18 dag zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 szklanki mąki, 2 żółtka, pieprz, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: Grzyby zalej 1/2 litra wody i mocz 2 godz., po czym gotuj do miękkości (ok. 70 min). Buraki upiecz w piekarniku (30-40 min w temperaturze 180° C). Gdy buraki przestygną, obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz starte buraki. Chwilę gotuj wszystko razem. Barszcz przecedź, a następnie dolej do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i majeranek.

Przygotuj farsz. Grzyby mocz w wodzie całą noc, a następnego dnia ugotuj je w tej samej wodzie. Odcedź, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj grzyby i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Z mąki, żółtek, masła, soli i śmietany szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Nożem wykrawaj kwadraty 6x6 cm. Nakładaj po pół łyżeczki farszu, zlepiaj i formuj uszka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor 15-20 min. Barszcz przed podaniem podgrzej, podawaj z uszkami.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: Wigilia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy