Pieczony schab z orzeszkami
Taka pieczeń będzie ozdobą świątecznego stołu. Przed podaniem należy ją równo pokroić w plastry o 1 cm grubości i elegancko wyłożyć na półmisku. Będzie pyszna też na zimno.

Składniki
- 2 kg schabu
- 10 dag orzechów laskowych
- 30 dag marchwi
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki
- 4 kromki chleba
- 10 dag masła
- 3/4 l bulionu z kostki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
dodatkowe
- 70 dag marchwi
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki
- 8 dag masła
Przygotowanie:
Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć bez tłuszczu razem z pokrojonymi w kostkę marchewkami i 2 cebulami. Wszystko przełożyć do brytfanny. Polać 2 łyżkami roztopionego masła, piec 1 godz w temp. 180°C, podlewając bulionem.
Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła. Chleb namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z posiekanymi orzechami i natką, usmażoną cebulą, pozostałym masłem. Podpieczony schab przestudzić, obłożyć masą, piec jeszcze 30 min w temp. 200°C. Zlać sos spod pieczeni, zagotować, zagęścić mąką, doprawić.
Marchew pokroić w plasterki, kalafior w różyczki, oddzielnie ugotować, odcedzić, polać przesmażoną na maśle posiekaną cebulą i natką. Podawać do pieczonego schabu, polanego sosem.
*****
Zobacz także: