Wszystko co powinieneś wiedzieć o kawie

Cold brew: orzeźwiająca kawa „parzona” na zimno

Już nie tylko espresso lub cappuccino, ewentualnie americano lub latte. Kiedy wydaje nam się, że na temat kawy już wszystko zostało powiedziane, nagle pojawiają się nowe propozycje podania tego tradycyjnego, uwielbianego przez miliony ludzi na całym świecie napoju. Coraz większą popularność zdobywa cold brew, czyli kawa „parzona” na zimno. Dobra wiadomość dla miłośników tego typu kawy – można kupić ekspres, który ją przyrządzi za nas.

Prezentacja partnera

Cold brew to innowacyjna metoda przygotowywania kawy, która zyskała na popularności w ciągu ostatnich kilku lat. Jest to sposób przygotowania napoju, który różni się znacząco od tradycyjnego parzenia kawy. Nie należy go mylić z kawą mrożoną, która zaparzana jest na gorąco, a następnie schładzana. W przypadku cold brew zamiast używać gorącej wody, kawę "parzy się" na zimno, co prowadzi do uzyskania niezwykle orzeźwiającego i delikatnego smaku.

Przygotowanie kawy cold brew

Cold brew to kawa "parzona" na zimno, co oznacza, że proces jej przygotowania polega na macerowaniu zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie przez dłuższy czas. Ten proces ekstrahuje smak i aromat kawy, pozostawiając za sobą niską kwasowość i gorzkość, które często towarzyszą tradycyjnie parzonej kawie mrożonej, która najpierw jest gorąca, a następnie schładzana np. kostkami lodu. Przygotowanie cold brew jest dość proste, ale zaczyna się już... od wyboru ziaren. Ich jakość jest kluczowa, dlatego do tego napoju wybieramy dobre, świeże i aromatyczne ziarna. Jeśli kawę przygotowujemy ręcznie, należy zmielić ziarna na grubo. Następnie umieszczamy je w dzbanku lub słoiku i dodajemy zimną wodę. Zazwyczaj stosuje się proporcję 1:4, czyli na każdą filiżankę zmielonej kawy dodaje się 4 filiżanki zimnej wody. Odstawiamy kawę na około 12-24 godziny, w zależności od preferencji. Im dłuższy czas maceracji, tym mocniejszy smak. Po zakończeniu maceracji przecedzamy kawę i rozcieńczamy napój według własnych upodobań z wodą lub mlekiem. Na koniec dodajemy kostki lodu, syrop lub mleko - dostosowujemy smak do swoich preferencji.

Wady i zalety kawy cold brew

Jedyną wadą tego napoju jest czas przygotowania kawy. Ale mamy dobrą wiadomość. Szwajcarska firma JURA, lider technologii parzenia kawy, stworzyła ekspres, który przygotowuje kawę "parzoną" na zimno. Model Z10 przygotuje taki napój za dotknięciem jednego przycisku. Teraz ulubione cold brew możemy przygotować w mniej niż 90 sekund.

Przygotowanie kawy na zimno jest możliwe dzięki pulsacyjnemu tłoczeniu zimnej wody pod wysokim ciśnieniem. Stopień zmielenia ziaren jest dobrze dopasowany za sprawą inteligentnego młynka P.R.G. (Product Recognising Grinder). Urządzenie potrafi elektronicznie dostosować stopień zmielenia kawy do wybranego specjału kawowego. To szczególnie ważne w przypadku cold brew, bowiem wymaga ona grubszego zmielenia ziaren. Dodatkową zaletą dla użytkowników jest fakt, że... ulubioną kawę przygotują w łatwy i szybki sposób. Wszystko dzięki zaawansowanym funkcjom ekspresu oraz przejrzystemu menu.

Zalety? Można je wymieniać długo. Kawa cold brew ma delikatny smak bez goryczy i niską kwasowość, a więc dla osób, które nie przepadają za kwasowym smakiem tradycyjnej kawy, może być znakomitą alternatywą. Oczywiście, jako energetyzujący i ochładzający napój, świetnie sprawdza się w upalne dni. Kolejną zaletą jest trwałość. Jeśli napój przygotowujemy samodzielnie, raz przyrządzone cold brew można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Miłośnicy mlecznych napojów kawowych uwielbiają cold brew za możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami. Kawa świetnie smakuje wyłącznie z kostkami lodu, ale możemy do niej również dodać syropu, mleka, gałki lodów czy bitej śmietany. Właściciele JURA Z10 mogą w menu wybrać kilka rodzajów kawy parzonej na zimno, m.in. espresso cold brew, cappuccino cold brew, kawa latte cold brew czy espresso macchiato cold brew.

Kawa cold brew zdobywa coraz większą popularność dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi i możliwości dostosowania do własnych upodobań. Dla tych, którzy cenią sobie nowoczesne rozwiązania, idealny będzie ekspres do kawy JURA Z10, dzięki któremu przygotowanie ulubionego napoju będzie szybkie, proste i wygodne.

Prezentacja partnera

.
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy