Nie tylko doskonały smak i pobudzająca moc. 10 zalet picia kawy

Kawa to jeden z najbardziej uwielbianych i najchętniej pijanych napoi na całym świecie. Uwielbiamy ją za smak, aromat jak również efekt delikatnego pobudzenia, który wprawia w dobry nastrój. Picie kawy ma jednak znacznie więcej zalet – składniki w niej zawarte wykazują mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jakie są więc korzyści z picia kawy? Jak ją parzyć, aby była nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale jednocześnie cennym urozmaiceniem diety?

Krótka historia kawy

Kawa jako napój znana jest od dawien dawna, jednak jej pochodzenie nie jest do końca jasne. Legendy głoszą, że pierwszą wypito w Etiopii już w IX wieku. Owoce kawowca, z których pozyskuje się ziarna znane są natomiast już więcej niż 2000 lat. Obecnie uprawia się je w ponad 70 krajach na całym świecie - potem w formie odpowiedniej do przygotowania naparu trafiają do sklepów i naszych filiżanek.

Jaka kawa jest najsmaczniejsza i najzdrowsza?

Kawę ubóstwiają Austriacy, Włosi, Belgowie, Szwajcarzy i Szwedzi, a na potęgę piją mieszkańcy Finlandii, Norwegii, Islandii, Danii oraz Holandii. Polacy sięgają po nią rzadziej, jednak ich zdecydowana większość bez przynajmniej jednej filiżanki nie wyobraża sobie dnia. W naszym kraju mnóstwo kawoszy decyduje się na zakup ziarenek z tzw. wyższej półki, a profesjonalne ekspresy zyskują coraz to większe zainteresowanie wśród konsumentów. Należy bowiem zaznaczyć, że aby móc delektować się jak najlepszym, głębokim smakiem tego napoju, a także czerpać z niego wszystko co najlepsze, kluczowy jest sposób parzenia. Miłośnicy kawy uważają, że najlepsza to taka, którą przygotowuje się ze świeżo zmielonych, odpowiednio przechowywanych ziaren. Ważną kwestią jest również wybór ekspresu - na rynku dostępne są przelewowe, ciśnieniowe, kolbowe i automatyczne, z czego te ostatnie zyskują coraz większą popularność. Nie ma się co dziwić - przygotowanie kawy w profesjonalnym ekspresie automatycznym jest nie tylko błyskawiczne i dziecinnie proste, ale również zasługuje na uznanie ze względu na doskonały i niepowtarzalny smak.

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Decydując się na zakup ekspresu automatycznego należy mieć na uwadze, że powinien on posłużyć przez dłuższy czas. W tym przypadku trzeba wydać większą sumę pieniędzy, więc dobrze jest przeanalizować opinie, a także wady i zalety każdego modelu. Dobry jakościowo ekspres to gwarancja nie tylko wyśmienitej w smaku kawy ale również inwestycja na lata. Obecnie jednym z liderów na globalnym rynku jest marka JURA - działającą już od 1931 roku, która za podstawowe wartości stawia precyzję, jakość, trwałość i maksymalizację wartości smakowych w filiżance. 

Producentami są Szwajcarzy, którzy na kawie znają się ja mało kto. Ich standardy produkcji i stała kontrola jakości sprawiają, że ekspresy Jura wybierane są coraz częściej i oceniane bardzo wysoko. Szeroki wachlarz funkcji i możliwość wykonania kilkunastu kawowych specjałów sprawiają, że we własnym domu możesz poczuć się jak w najlepszej kawiarni. Ponadto ekspresy Jura cechuje wyróżniający się design, są przy tym proste w obsłudze, a ich jakość oraz trwałość gwarantują bezusterkowe użytkowanie przez wiele lat.

Dlaczego warto zainwestować w dobry ekspres?

Wysoka jakość, innowacje, wyjątkowe wzornictwo, a także dbałość o zrównoważony rozwój przedsiębiorstwa. Już ta krótka lista pokazuje, że markę JURA warto wziąć pod uwagę przy wyborze ekspresu do kawy. Nie bez znaczenia jest także fakt, że firma zajmuje się produkcją wyłącznie automatycznych ekspresów do kawy.

Marka JURA pośród swoich wartości wymienia precyzję, trwałość oraz jakość obsługi klienta - zapewnia pełną opiekę gwarancyjną i pogwarancyjną. Wszystko to w trosce o zadowolenie klienta i jego długofalowe zaufanie. Wybierając ekspres marki JURA możesz mieć pewność, że inwestujesz w najwyższej jakości sprzęt, który posłuży na długie lata.

Urządzenia tej marki zadowolą nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Dzięki zastosowaniu inteligentnego młynka P.R.G. (Product Recognising Grinder), ekspresy potrafią dopasować stopień zmielenia kawy do wybranego napoju. Nie zawiodą się miłośnicy klasyków jak espresso czy latte, ale także fani kawy "parzonej" na zimno czyli cold brew. Takie rozwiązanie posiada model Z10, dzięki któremu użytkownicy mogą skosztować m.in. espresso cold brew.

Jakie są korzyści z picia kawy?

Za tym, dlaczego jeszcze warto zakupić wysokiej jakości ekspres automatyczny powinien przemawiać oczywiście fakt, że kawa to nie tylko smak i aromat, ale również sporo korzyści dla zdrowia. Parzona w odpowiedni sposób, z najlepszej jakości ziaren potrafi fantastycznie wpłynąć na samopoczucie - o ile spożywa się ja w racjonalnych ilościach. Zdaniem ekspertów ds. żywienia, zalecana dzienna kawka kofeiny dla zdrowej osoby dorosłej nie powinna przekraczać 400 mg, co odpowiada 3-4 filiżankom typowej kawy. W takich ilościach jej smakiem może delektować się bez żadnych obaw.

Jakie są więc korzyści z picia kawy? Wielu być może zaskoczy fakt, że jest ich naprawdę sporo.

●       Kawa poprawia pamięć i koncentrację

Od dawna wiadomo, że obecne w ziarnach kawy związki jak kofeina, teofilina i teobromina działają korzystnie na centralny układ nerwowy, przyśpieszając procesy myślowe. Spożywanie kawy działa więc pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i może wspomóc koncentrację. Co ciekawe, największe stężenie kofeiny we krwi układ nerwowy człowieka odczuwa najsilniej dopiero po upływie ok. trzech godzin.

●       Kawa opóźnia starzenie się organizmu

Ziarenka kawy są źródłem cennych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które neutralizują wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu. Ponadto wspomagają usuwanie szkodliwych toksyn i niwelują stany zapalne, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób, a także chronią komórki przed uszkodzeniami. Wszystkie naturalne produkty bogate w przeciwutleniacze są więc w diecie niezwykle cenne i potrzebne.

●       Kawa ma właściwości przeciwnowotworowe

Za sprawą wspomnianych wcześniej antyoksydantów, kawa wykazuje również działanie minimalizujące ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Naukowcy z University of Southampton wykazali przed laty, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby - wystarczy już dwie filiżanki dziennie, by zmniejszyć to ryzyko o 35 proc. Co więcej, ten smaczny i aromatyczny napój nie tylko chroni przed nowotworami tego narządu, ale również zmniejsza ryzyko wystąpienia innych jej schorzeń - marskości, zapalenia oraz stłuszczenia.

●       Kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy tupu 2

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez holenderskich naukowców z National Institute for Public Health and the Environment, regularne spożywanie kawy przeciwdziała także rozwojowi cukrzycy typu 2. Dzieje się tak za sprawą zawartych w niej antyoksydantów, a także minerałów takich jak magnez i chrom. 

●       Kawa wspomaga odchudzanie

Kofeina zawarta w kawie przyśpiesza również przemiany metaboliczne w organizmie - szczególnie spalanie tłuszczów. Będąc na diecie odchudzającej, czy też dbając o prawidłową masę ciała warto sięgać po kawę każdego dnia. Napój ten nie tylko przyspiesza metabolizm, ale także pomaga w tłumieniu apetytu.

●       Kawa zmniejsza ból mięśni

Picie kawy polecane jest także osobom aktywnym fizycznie. Dlaczego? Otóż udowodniono, że zmniejsza ryzyko wystąpienia bolesnych zakwasów po treningu. Jednocześnie dodaje więcej energii do działania i pomaga utrzymać regularność ćwiczeń.

●       Kawa zmniejsza ryzyko depresji

Kawa działa nie tylko korzystnie na aspekty związane ze zdrowiem fizycznych, ale również psychicznym. Na podstawie przeprowadzonych do tej pory badań wiadomo, że jej spożywanie podnosi poziom serotoniny i dopaminy - hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój, co w praktyce odpowiada za lepsze samopoczucie i mniejsze ryzyko wystąpienia depresji.

●       Kawa wpiera pracę serca

Naukowcom z Holandii w ciągu kilkunastu ostatnich lat udało się ustalić, że spożywanie umiarkowanych ilości kawy (3-4 filiżanki dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca nawet o 20 proc. Wszystko to za sprawą substancji chemicznych o właściwościach przeciwzapalnych, chroniących tętnice.

●       Kawa zmniejsza ryzyko chorób Parkinsona i Alzheimera

Ponieważ kawa korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, zmniejsza również ryzyko chorób z nim związanych - Parkinsona i Alzheimera. Wciąż nie ma na nie lekarstwa, dlatego tak ważne jest, aby działać prewencyjnie. Wyniki jednych z badań przeprowadzonych w tym temacie, opublikowane na łamach czasopisma "Journal of Alzheimer's Disease" potwierdzają, że wpływ spożywania kawy na działanie mózgu oraz pamięci jest nieoceniony. Zaleca się, aby osoby po 65. roku życia, które zauważyły u siebie pierwsze problemy z zapamiętywaniem nie rezygnowały z picia tego napoju - wprost przeciwnie. Aby zapobiec pogłębianiu się tej przypadłości, każdego dnia powinny wypijać mniej więcej trzy filiżanki kawy.

●       Kawa chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym

Ciekawostką jest fakt, że znajdujące się w ziarnach kawy polifenole pozytywnie wpływają również na wygląd zewnętrzny. Poza tym, że chronią komórki skóry, opóźniają ich starzenie i przyspieszają regenerację, potrafią również zwiększać odporność na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Oczywiście samo picie kawy nie zastąpi kremu z filtrem i kapelusza, ale przed bezpośrednią ekspozycją na słońce warto wypić małą czarną, bo może dodatkowo zmniejszyć ryzyko oparzeń oraz przebarwień słonecznych.

materiał promocyjny
materiały promocyjne
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy