Reklama

Pierwszy krok do perfekcyjnej kawy. Wszystko o mieleniu ziaren

Ziarna kawy otoczone są twardą skorupką. Nie da się więc wydobyć z nich pożądanego aromatu pomijając proces mielenia. Można to robić na wiele sposobów, choćby z pomocą dedykowanego młynka bądź wybierając ekspres, który wspomniany młynek ma już wbudowany. Pierwszą opcję polecić należy najbardziej doświadczonym kawoszom (stopień zmielenia ziaren wpływa na smak i aromat napoju), drugą – wszystkim zaczynającym swoją przygodę z parzeniem kawy. Ale też osobom, którym zależy na wygodzie i czasie.

Materiał promocyjny

Jaka kawa smakuje najlepiej? Oczywiście przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren. I nie ma znaczenia, czy preferujemy silne espresso, intensywne americano czy mleczną latte. Co więcej, nawet jeśli zaopatrzymy się w najwyższej jakości ziarna, do delektowania się smakiem perfekcyjnej kawy jeszcze daleka droga. Ziarna muszą być nie tylko świeże, ale również poprawnie zmielone. Poprawnie, czyli jak?

Mielenie kawy w praktyce

Zacznijmy od odpowiedzi na inne pytanie: dlaczego w ogóle warto mielić ziarna, a nie sięgać po mieszankę już wcześniej rozdrobnioną? Odpowiedź jest prosta: chodzi o aromat i smak. Kawa przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren smakuje nieporównywalnie lepiej. Sekret lepszego smaku tkwi w olejkach eterycznych, znajdujących się we wnętrzu ziaren. Te jednak wyjątkowo szybko się utleniają, a walory smakowe - ulatują. Jak szybko? Nawet w ciągu kilkunastu minut. Jeśli zależy nam na możliwie najbardziej wyrazistym i pełnym smaku, bez mielenia ziaren się nie obędzie.

Reklama

Należy mieć jednak świadomość, iż nie jest to prosta czynność. Dość powiedzieć, iż wyróżniamy kilka podstawowych stopni zmielenia kawy: bardzo drobno (kawa konsystencją przypomina wówczas puder), drobno (na myśl przychodzi cukier), średnio (kojarzy się z piaskiem) oraz grubo (coś na kształt kryształków soli). Ogólna zasada (a w zasadzie: wskazówka) jest prosta: im dłuższy czas parzenia kawy, tym ziarna powinny być grubiej zmielone. Z praktyką bywa różnie. Zbyt drobne zmielenie ziaren może skutkować cierpkim smakiem oraz trudnością z uzyskaniem pianki, a przesadnie grube - wodnistą konsystencją.

Zapominać nie można, że mielenie ziaren to dopiero pierwszy krok na drodze do doskonałego smaku kawy. Na ostateczny smak napoju wpływa także wiele innych czynników: jakość i rodzaj ziaren, sposób ich uprawy i przetwarzania, woda, wreszcie - proces parzenia.

Ekspres automatyczny: dla fanów wygodnych rozwiązań

O mielenie ziaren nie trzeba się jednak martwić, jeśli posiadamy ekspres automatyczny. Ten zrobi bowiem wszystko za nas. Wystarczy przyciśnięcie jedno przycisku i... gotowe. Urządzenie automatycznie dopiera idealne parametry: począwszy od stopnia zmielenia kawy, poprzez temperaturę wody, a kończąc na czasie parzenia. To zatem najlepsza opcja dla osób, które cenią sobie proste i szybkie rozwiązania, a jednocześnie gustują w wysokiej jakości kawie o doskonałym smaku.

W świetnej jakości młynki wyposażone są także ekspresy do kawy, a przykładów nie trzeba daleko szukać. Mowa o ekspresie Jura C8. Dlaczego właśnie ten model? Ponieważ posiada on młynek Professional Aroma Grinder, który umożliwia przygotowanie kawy nawet z 16 g świeżo zmielonych ziaren. Cicha praca, wydajność oraz trwałość - to jego kolejne zalety.

Warto ponadto dodać, że kawa tuż po zmieleniu ziaren trafia do jednostki zaparzającej (największej na rynku), dzięki czemu nie dochodzi do utlenienia się olejków eterycznych. Woda, za sprawą technologii P.E.P., wtłaczana jest ponadto pulsacyjnie, co wydłuża czas trwania ekstrakcji. Mówiąc bardziej szczegółowo, krótkie przerwy oznaczają dłuższy czas ekstrakcji, w efekcie czego kawa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Dostępne opcje? Espresso, kawa czarna, cappuccino i latte macchiato, czyli cztery najpopularniejsze kawowe specjały.

Rodzaje młynków do kawy

Na rynku znajdziemy także wiele zróżnicowanych młynków do mielenia kawy. Każdy z nich ma zarówno zalety, jak i wady. Z grubsza podzielić je można na ręczne i elektryczne (te z kolei dzielą się na nożowe oraz żarnowe). Młynki ręczne dają pełną kontrolę nad procesem mielenia i nie generują ciepła, co pozwala na zachowanie pełnego potencjału smakowego kawy. Jednocześnie korzystanie z nich wymaga wysiłku i doświadczenia.

Młynki nożowe to z kolei najbardziej powszechne i najczęściej stosowane urządzenia, jednak generują one ciepło, które z kolei może negatywnie wpływać na smak kawy. Jeśli zależy nam na czasie, to najlepsza opcja. Młynki żarnowe działają natomiast na zasadzie dwóch obracających się żaren - pozostają precyzyjne i generują mniej ciepła.

Kinowych przykładów, w których kawa odgrywa kluczową rolę, nie brakuje - jest nieodłączoną towarzyszką ekranową lekarzy, prawników, pracowników korporacji, młodych rodziców... I nie bez powodu: skoro w prawdziwym życiu ten pyszny napój towarzyszy nam na każdym kroku, nie inaczej będzie na ekranie. Dziś nie trzeba udawać się do kawiarni - nowoczesne ekspresy sprawiają, że poprawiająca nastrój filiżanka ulubionej kawy zawsze znajduje się w zasięgu ręki.

Materiał promocyjny

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy