Problem ze szkłem
Eleganckie spożywanie alkoholu to podstawa wykwintnego przyjęcia. I nie chodzi tylko o ilość.
W związku z alkoholem obowiązują twarde reguły, od których nie ma odstępstw.
Wódki czyste podaje się w kieliszkach na nóżce i bez nóżki, zawsze o pojemności 30 - 60 ml. Wódki gatunkowe tylko w kieliszku na nóżce. Wódki czyste powinny być zmrożone, natomiast wódki gatunkowe podaje się w temperaturze pokojowej.
Do szampana stosuje się tzw. flety (smukłe, wysokie, zwężające się kieliszki) o pojemności 150 - 180 ml. Kieliszek trzymamy za nóżkę, by nie rozgrzać alkoholu. Szampan powinien stać w pojemniku z lodem.
Do win czerwonych używamy kieliszków z dużą, zwężającą się czaszą o pojemności 150 - 250 ml i krótką nóżką. Kieliszki trzymamy za czaszę bądź za nóżkę. W kieliszkach do wina czerwonego możemy podać wino białe.
Podobne, ale mniejsze (100 ml) powinniśmy użyć do win deserowych (sherry, wermut, porto). Wina te podajemy w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem schładzanego sherry).
Do koniaków i brandy używamy kieliszków z okrągłą, dużą czaszą o pojemności 230 ml lub więcej.
Whisky serwujemy w szklaneczkach o pojemności 120 - 150 ml z grubym dnem. Najczęściej podaje się je z lodem.
Drinki zmieszane z samych alkoholi pije się z kielichów o szerokiej czaszy i krótkiej nóżce (pojemność o 150 ml). Drinki rozcieńczane (alkohol + np. sok) doskonale prezentują się w smukłych, dużych szklankach o pojemności od 150 do 350 ml. Drinki można serwować też w szklankach przeznaczonych do whisky.
Piwo dobrze smakuje z wysokich szklanek, kielichów lub kufli.
Jeśli podczas przyjęcia podajemy różne rodzaje alkoholu, szkło powinno być z jednego kompletu.
Nigdy nie nalewamy trunku do końca. Whisky napełniamy szklaneczkę w ilości około 30 ml, podobnie koniak.