Awokado. Przyspiesz jego dojrzewanie

Potrzebujesz natychmiast miękkiego awokado do zrobienia sosu guacamole? Są na to sposoby.

Awokado owiń folią aluminiową. Zawiniątko połóż na blasze w piekarniku
Awokado owiń folią aluminiową. Zawiniątko połóż na blasze w piekarniku123RF/PICSEL

Owiń je bardzo szczelnie folią aluminiową - nawet podwójnie. Zawiniątko połóż na blasze w piekarniku. Piecz ok. 10 minut w 160°C. Poczekaj, aż owoc całkiem przestygnie. Usuń folię i zabierz się za jego krojenie.

Żeby miąższ awokado nie zabarwił się na brązowo, skrop go sokiem z limonki lub cytryny
Żeby miąższ awokado nie zabarwił się na brązowo, skrop go sokiem z limonki lub cytryny123RF/PICSEL

Przekroiłaś awokado na pół, ale jest jeszcze niedojrzałe. Żeby miąższ nie zabarwił się na brązowo, skrop go sokiem z limonki lub cytryny. Połącz z sobą obie połówki, zostawiając pestkę w środku. Całość owiń szczelnie folią aluminiową i włóż do lodówki. Po dwóch dniach owoc będzie idealny do jedzenia.

Zobacz także: 

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas