Dlaczego warto mieć banany pod ręką?

Statystyczny Polak zjada ich w ciągu roku siedem kilogramów. To bardzo dobrze, bo banany są bogate w składniki mineralne i witaminy.

article cover
123RF/PICSEL

Dlaczego warto mieć banany pod ręką?

Najlepiej jeść je, gdy są w pełni dojrzałe i mają plamki, a po zjedzeniu nie wyrzucać skórki. Ona też potrafi zdziałać cuda.
Wygładza zmarszczki
Banan to najtańszy krem przeciwzmarszczkowy. I to w pełni ekologiczny. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. To one są odpowiedzialne za przyspieszanie procesów starzenia. Banany pomagają zachować gładką i młodą cerę.
Skórka banana pomaga też w nabłyszczaniu skórzanego obuwia. Działa jak naturalna pasta do butów. Wystarczy wstępnie oczyszczone buty natrzeć wewnętrzną częścią, a na koniec wypolerować ściereczką lub szczotką do uzyskania błysku.
Gdy dokucza nam uczucie swędzenia lub zmagamy się z kurzajkami, skórka od banana też może nam pomóc. Przykładamy ją wewnętrzną stroną na bolesne miejsca i trzymamy kilka minut.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas