Domowe maseczki nawilżające

Z jabłka, selera, marchewki czy kiwi. Są tanie, skuteczne, łatwo dostępne i wolne od konserwantów, a przy tym samym rzadko uczulają.

Do zabiegów wykorzystaj owoce drugiej świeżości
Do zabiegów wykorzystaj owoce drugiej świeżości123RF/PICSEL

Twoja skóra jest poszarzała? Weź miękkie kiwi, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Połóż na oczyszczonej skórze, a po 20 minutach zdejmij i przemyj twarz tonikiem. Nawilżenie i rozświetlenie gwarantowane!

Poza nawilżeniem potrzebujesz także wygładzenia? Obierz dojrzałe jabłko i zetrzyj je na tarce, wymieszaj z łyżką miodu i nałóż na twarz, szyję i dekolt - proste, a jakże skuteczne!

Nawilżającą maseczkę do cery tłustej i mieszanej przygotujesz ubijając na sztywno pół szklanki 18 proc. śmietany i mieszając ją z łyżką mąki pszennej. Połóż maskę począwszy od twarzy, aż po ramiona. Kiedy stężeje, zmyj ciepłą wodą.

Jesteś blada? Przygotuj kosmetyk ze startej marchewki, żółtka jaja, łyżeczki miodu i łyżeczki twarożku. Poza nawilżeniem i sprężystością uzyskasz także efekt opalonej skóry. Nakładaj maseczkę raz w tygodniu na 20 minut, zmywaj ją ciepłą wodą.

Twoja cera wymaga oczyszczenia? Startą na drobnej tarce bulwę selera wymieszaj z żółtkiem jaja i kilkoma kroplami soku z cytryny. To niepozorne warzywo nawilża, tonizuje i odświeża.

Właściwości nawilżające i odmładzające mają natomiast winogrona. Garść ciemnych winogron rozgnieć widelcem na papkę i nałóż na skórę twarzy i szyi. Po 20 minutach zbierz papkę suchą chusteczką. Od razu poczujesz rożnicę1

MLS

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas