Domowe maseczki nawilżające
Z jabłka, selera, marchewki czy kiwi. Są tanie, skuteczne, łatwo dostępne i wolne od konserwantów, a przy tym samym rzadko uczulają.
Twoja skóra jest poszarzała? Weź miękkie kiwi, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Połóż na oczyszczonej skórze, a po 20 minutach zdejmij i przemyj twarz tonikiem. Nawilżenie i rozświetlenie gwarantowane!
Poza nawilżeniem potrzebujesz także wygładzenia? Obierz dojrzałe jabłko i zetrzyj je na tarce, wymieszaj z łyżką miodu i nałóż na twarz, szyję i dekolt - proste, a jakże skuteczne!
Nawilżającą maseczkę do cery tłustej i mieszanej przygotujesz ubijając na sztywno pół szklanki 18 proc. śmietany i mieszając ją z łyżką mąki pszennej. Połóż maskę począwszy od twarzy, aż po ramiona. Kiedy stężeje, zmyj ciepłą wodą.
Jesteś blada? Przygotuj kosmetyk ze startej marchewki, żółtka jaja, łyżeczki miodu i łyżeczki twarożku. Poza nawilżeniem i sprężystością uzyskasz także efekt opalonej skóry. Nakładaj maseczkę raz w tygodniu na 20 minut, zmywaj ją ciepłą wodą.
Twoja cera wymaga oczyszczenia? Startą na drobnej tarce bulwę selera wymieszaj z żółtkiem jaja i kilkoma kroplami soku z cytryny. To niepozorne warzywo nawilża, tonizuje i odświeża.
Właściwości nawilżające i odmładzające mają natomiast winogrona. Garść ciemnych winogron rozgnieć widelcem na papkę i nałóż na skórę twarzy i szyi. Po 20 minutach zbierz papkę suchą chusteczką. Od razu poczujesz rożnicę1
MLS