Jaja malowane
Jak zrobić naturalne kraszanki? Użyjmy warzyw, ziół i owoców. Im dłużej jajka będziemy trzymać w ich wywarze, tym kolor będzie intensywniejszy!
Brązowe
Łupiny cebuli wrzucamy do wrzątku, dodajemy jaja i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut. Odstawiamy na noc. Brąz czekoladowy da dodatek igliwia jodły.
Czerwone
Ugotuj jaja w łupinach czerwonej cebuli lub suszonych kwiatach hibiskusa, lub suszonych owocach czarnego bzu.
Różowe, fioletowe
Wystarczy jaja zanurzyć, bez gotowania, w soku z buraków. Intensywność koloru zależy od czasu trzymania ich w płynie.
Pomarańczowe
Wymieszaj obierki marchwi i dyni, gotuj jaja w ich wywarze 5 minut, odstaw do dobarwienia.
Zielone
Gotujemy w wywarze z dwóch opakowań pokrzywy - do kupienia w sklepie zielarskim lub w aptece.
Czarne
Do tego, by uzyskać wywar farbujący jaja na czarno, trzeba kupić w sklepie zielarskim dwa opakowania szyszek olchowych.
Żółte
Do wody wrzucić trzeba albo liście brzozy i olchy, albo korę młodej jabłoni. Intensywnie żółte jaja będą po gotowaniu w rumianku.
Granatowe, niebieskie
Zalewamy wrzątkiem czerwoną kapustę, dodajemy łyżkę octu, zostawiamy na noc. W tym wywarze gotujemy jaja. By były niebieskie, ugotujmy je w wywarze z suszonych owoców tarniny.
Więcej w serwisie: