Jak dbać o deskę do krojenia?

article cover
123RF/PICSEL

Jak dbać o deskę do krojenia?

Nacieraj je też tłuszczem co tydzień (minimum raz w miesiącu). Ale nie mocz ich długo i myj pod bieżącą wodą (nie w zmywarce!). Uporczywe zabrudzenia usuwaj sokiem cytrynowym, cytryną, solą lub sodą.
Nacieraj je też tłuszczem co tydzień (minimum raz w miesiącu). Ale nie mocz ich długo i myj pod bieżącą wodą (nie w zmywarce!). Uporczywe zabrudzenia usuwaj sokiem cytrynowym, cytryną, solą lub sodą. 123RF/PICSEL
Zabezpiecz je więc przed pierwszym użyciem i po zakupie zaimpregnuj olejem (słonecznikowym, rzepakowym) lub oliwą, co zamknie pory w drewnie i zapobiega wsiąkaniu wody.
Zabezpiecz je więc przed pierwszym użyciem i po zakupie zaimpregnuj olejem (słonecznikowym, rzepakowym) lub oliwą, co zamknie pory w drewnie i zapobiega wsiąkaniu wody. 123RF/PICSEL
Aby je odkazić i zniszczyć zarazki, sparz wrzątkiem i przecieraj spirytusem za pomocą ścierki, gąbki lub ręcznika papierowego.
Aby je odkazić i zniszczyć zarazki, sparz wrzątkiem i przecieraj spirytusem za pomocą ścierki, gąbki lub ręcznika papierowego. 123RF/PICSEL
Jeżeli chcesz wywabić zapach żywności, przekrój cytrynę na pół i wetrzyj w deskę. Możesz też użyć ręcznika i ścierki nasączonej sokiem z tego owocu. Źródło: Na Żywo
Jeżeli chcesz wywabić zapach żywności, przekrój cytrynę na pół i wetrzyj w deskę. Możesz też użyć ręcznika i ścierki nasączonej sokiem z tego owocu. Źródło: Na Żywo123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?