Jak dbać o deskę do krojenia?

Wymagają szczególnej ochrony, bo mają kontakt z żywnością, zmiennymi temperaturami i wilgocią.

article cover
123RF/PICSEL

Jak dbać o deskę do krojenia?

Nacieraj je też tłuszczem co tydzień (minimum raz w miesiącu). Ale nie mocz ich długo i myj pod bieżącą wodą (nie w zmywarce!). Uporczywe zabrudzenia usuwaj sokiem cytrynowym, cytryną, solą lub sodą.
Zabezpiecz je więc przed pierwszym użyciem i po zakupie zaimpregnuj olejem (słonecznikowym, rzepakowym) lub oliwą, co zamknie pory w drewnie i zapobiega wsiąkaniu wody.
Aby je odkazić i zniszczyć zarazki, sparz wrzątkiem i przecieraj spirytusem za pomocą ścierki, gąbki lub ręcznika papierowego.
Jeżeli chcesz wywabić zapach żywności, przekrój cytrynę na pół i wetrzyj w deskę. Możesz też użyć ręcznika i ścierki nasączonej sokiem z tego owocu.

Źródło: Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas