Jak można zużyć resztki jedzenia
To warto zapamiętać.
Jeśli poprzedniego dnia ugotowałaś za dużo makaronu lub ziemniaków, wykorzystaj je: dodaj np. kawałki wędliny, zalej jajkami rozkłóconymi ze śmietaną i zrób zapiekankę.
Ze zwiędłej włoszczyzny ugotuj bulion, który będzie bazą do zupy lub sosu. W lodówce zalega twaróg? Dodaj mąkę, jajko lub czerniejącego banana i usmaż placki!
Zostało ci trochę rosołu? Wlej go do pojemnika do robienia kostek lodu, zamroź, potem zapakuj do pudełka i traktuj jak kostki rosołowe.
Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków! Polej je oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku. Wyjdą świetne chipsy. Oczywiście ziemniaki przed obraniem muszą być porządnie umyte.
Wszystkie resztki, jakie zostają po obieraniu warzyw, wkładaj do woreczka i zamrażaj. Gdy worek się zapełni, ugotuj z nich esencjonalny bulion (gotować trzeba przynajmniej 1 godzinę).
Czerstwą kajzerkę zostaw, żeby wyschła na kamień. Zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mięsa. Będzie domowa bułka tarta. Czerstwy chleb lub bułki możesz włożyć do nagrzanego piekarnika. Obok postaw garnek z wodą. Po 10 minutach pieczywo będzie miękkie.
Zobacz także: