Jak szybko wyczyścić piekarnik
Szorowanie piekarnika to jedna z najbardziej nielubianych domowych prac.
Podpowiemy, jak ją sobie ułatwić i szybko uporać się z przypaleniami.
1. Świeże zabrudzenia na ściankach i rusztach spryskaj wodą z octem lub sodą. Następnie włącz piekarnik i ustaw na 150ºC. Odczekaj kilkanaście minut, a potem wytrzyj wnętrze wilgotną szmatką.
2. Bardzo brudny piekarnik z przypaleniami wyczyść mieszanką sody oczyszczonej, octu i płynu do zmywania. Przygotuj papkę z 1/2 szklanki octu, 1/4 szklanki sody oraz łyżki płynu do mycia naczyń. Pokryj mieszanką zabrudzenia i zostaw na ok. pół godziny. Po tym czasie dokładnie wytrzyj piekarnik mokrą ścierką. Często ją płucz w czystej wodzie.
3. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, wstaw do niego naczynie żaroodporne wypełnione wodą i włącz termoobieg. Ciepło i wilgoć rozmiękczą brud i wtedy bez trudu go usuniesz.
4. Drzwiczki piekarnika wyczyść z obu stron płynem do mycia szyb. Jeśli nie możesz usunąć z nich przypaleń, zastosuj płyn do pielęgnacji płyty ceramicznej. Możesz także użyć mieszanki sody i octu. Nie szoruj jednak szyby mleczkiem czy proszkiem do mycia wanny, bo możesz ją porysować.
5. Nie zapomnij o gałkach. Oczyść je szczotką do zębów zmoczoną w wodzie z płynem do zmywania.