Skorupki jajek pod lupą fanów zero waste

Nie wszystko nadaje się do kosza. Wiele produktów możemy wykorzystać do zera. Listę otwierają skorupki jajek. Co można z nich zrobić? Do czego wykorzystać?

article cover
123RF/PICSEL

Skorupki jajek pod lupą fanów zero waste

Okazuje się, ze skorupki z jaj mają wiele zastosowań. Warto je magazynować, a następnie zmielić je w młynku do kawy. Drobny proszek możemy dodawać do napojów, które spożywamy na co dzień. To niedocenione źródło wapnia.
Poza tym drobinki skorupek jajek nadają się do czyszczenia kryształów. Wystarczy zamoczyć rodowe szkło w letniej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a do środka należy wsypać łyżeczkę zmielonych skorupek. Efekt połysku zauważymy niemal natychmiast.
Nawóz ze skorupek jajka od lat jest zalecany jako naturalne źródło minerałów dla roślin. Storczyki uwielbiają taką odżywkę. Wystarczy zakopać rozdrobnione skorupki pod warstwą ziemi lub przesadzając roślinę do nowej doniczki wymieszać ziemię ze skorupkami. Może też do skorupek dodać ziarna kawy, co wzmocni nasze rośliny doniczkowe.
Nie od dziś wiadomo, że jajka zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Dlatego wielu dietetyków zaleca je w codziennym menu. Jednak większość z nas jedząc jajka na śniadanie, pozbywa się skorupek, a to duży błąd.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas