Skorupki jajek pod lupą fanów zero waste

article cover
123RF/PICSEL

Skorupki jajek pod lupą fanów zero waste

Okazuje się, ze skorupki z jaj mają wiele zastosowań. Warto je magazynować, a następnie zmielić je w młynku do kawy. Drobny proszek możemy dodawać do napojów, które spożywamy na co dzień. To niedocenione źródło wapnia.
Okazuje się, ze skorupki z jaj mają wiele zastosowań. Warto je magazynować, a następnie zmielić je w młynku do kawy. Drobny proszek możemy dodawać do napojów, które spożywamy na co dzień. To niedocenione źródło wapnia.123RF/PICSEL
Poza tym drobinki skorupek jajek nadają się do czyszczenia kryształów. Wystarczy zamoczyć rodowe szkło w letniej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a do środka należy wsypać łyżeczkę zmielonych skorupek. Efekt połysku zauważymy niemal natychmiast.
Poza tym drobinki skorupek jajek nadają się do czyszczenia kryształów. Wystarczy zamoczyć rodowe szkło w letniej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń, a do środka należy wsypać łyżeczkę zmielonych skorupek. Efekt połysku zauważymy niemal natychmiast.123RF/PICSEL
Nie od dziś wiadomo, że jajka zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Dlatego wielu dietetyków zaleca je w codziennym menu. Jednak większość z nas jedząc jajka na śniadanie, pozbywa się skorupek, a to duży błąd.
Nie od dziś wiadomo, że jajka zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Dlatego wielu dietetyków zaleca je w codziennym menu. Jednak większość z nas jedząc jajka na śniadanie, pozbywa się skorupek, a to duży błąd.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?