Sól nie tylko do przyprawiania
Sięgamy po nią, by doprawić dania, ale to przecież nie całe spektrum właściwości soli kuchennej. Jest prawie czystym chlorkiem sodu, więc dobrze czyści, odkaża i ściera. Dlatego może być doskonałym środkiem do usuwania wszelkiego rodzaju zabrudzeń i nieprzyjemnych zapachów.
Utrwali kolor nowych ręczników - Do dwóch pierwszych prań dodawaj po 1 szklance soli. Utrwali ona kolory i tak szybko nie będą się spierać.
Zapobiegnie pękaniu szklanek - Szklanki wygotuj w mocno osolonej wodzie. Nie będą pękać w kontakcie z gorącym płynem.
Poprawi smak arbuza - Jeśli leciutko posolisz arbuza, stanie się słodszy. Szczypta soli podniesie też smak czekoladowej polewy na torcie.
Przedłuży świeżość i kruchość herbatników - By smakowały jak świeżo upieczone, do blaszanego pudełka, w którym je przechowujesz, wsyp szczyptę soli.
Pozwoli smażyć rybę bez tłuszczu - Posyp gorącą patelnię sporą szczyptą gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż kryształki zaczną podskakiwać, a wtedy kładź rybę bez obawy, że przywrze do dna.
Ułatwi ostrzenie noży - Przed ostrzeniem włóż nóż do zimnej, osolonej wody (2 łyżki soli na 1 szklankę wody) na 15 minut.
Usunie ślad po wodzie na drewnianej powierzchni - Postawiłaś gorącą szklankę na biurku? Plama zniknie, jeśli wetrzesz w nią pastę sporządzoną z 1 łyżeczki soli i kilku kropli wody. Wcieraj miękką szmatką, aż plama zniknie.
Wyczyści dzióbek imbryka - Napchaj do dzióbka soli i zostaw na noc. Następnie przepłucz dzióbek wrzątkiem. Jeśli resztki nalotu pozostaną, zmyj je odrobiną soli nałożonej na zmywak.
Zbierze białko z podłogi - Rozbite białko posyp solą. Gdy się zetnie, bez trudu je sprzątniesz.
Wyczyści stopę żelazka - Nastaw żelazko na wysoką temperaturę. Deskę do prasowania przykryj gazetą. Nasyp na nią trochę soli i... prasuj. Nalot na stopie żelazka zniknie bez śladu.
Wybieli firanki - Dosyp garść soli kuchennej do wody przed ostatnim płukaniem twoje firanki zalśnią bielą, a w dodatku będą się lepiej układać.
Zlikwiduje swąd spalenizny - Przypaliłaś mleko? Namocz rondelek, nasyp do niego trochę soli, odczekaj 10 minut i wyszoruj. Sól nie tylko ułatwi umycie naczynia, ale też pochłonie nieprzyjemny zapach spalenizny.
Wyczyści lodówkę - Wyjmij jedzenie i półki z lodówki. Rozpuść garść soli w 4 litrach ciepłej wody. Umyj gąbką wnętrze lodówki. Roztwór nie jest szorstki, więc nie porysuje czyszczonych powierzchni. Przy okazji sól pochłonie nieprzyjemne zapachy.
Odświeży deskę do krojenia - Po umyciu natrzyj ją solą kuchenną. Deska stanie się jaśniejsza i zniknie z niej woń sprawianej ryby i siekanego czosnku.