Stosuj lekarstwo wprost z palmy
Olej kokosowy jest doceniany na całym świecie ze względu na oryginalny smak oraz całą gamę substancji odżywczych.
To nic innego jak tłuszcz naturalnego pochodzenia otrzymywany w procesie tłoczenia rozgrzanego miąższu orzecha palmy kokosowej. W postaci ciekłej ma barwę żółtawą, ale w temperaturze poniżej 25 °C zmienia się w biały tłuszcz, zwany również masłem kokosowym. Ten cenny tłuszcz jest bogaty w kwas laurynowy.
Substancja ta w równie dużej ilości występuje w naturze tylko w oleju kokosowym i mleku kobiecym, które od pierwszego dnia narodzin daje dzieciom odporność. Co ważne, działając od środka, kwas laurynowy z taką samą siłą niszczy wirusy opryszczki lub przeziębienia, jak i te wywołujące nowotwory. Przy czym w przeciwieństwie do leków nie wyjaławia flory bakteryjnej organizmu. Zaś rozprowadzony na powierzchni skóry przyspiesza leczenie wysypki, różnych ropiejących ran, owrzodzeń, grzybicy, a ponadto łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.
Olej kokosowy bogaty jest także w naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiadajace za szybkie starzenie się organizmu. Używając go w naszej kuchni, ale i smarując ciało, możemy być pewne, że będziemy dobrze wyglądać i tak samo dobrze się czuć.
To kosmetyk uniwersalny!
Ale to jeszcze nie wszystko. To egzotyczne, tłuste smarowidło ma niezwykłe działanie odżywcze i nawilżające. Warto więc wiedzieć, że może być ono stosowane nie tylko na skórę ciała, ale także jako serum do włosów. Stosowanie na skórę głowy służy wzmocnieniu cebulek włosowych, zapobiega przerzedzaniu się czupryny oraz leczy łupież. Ale olej kokosowy można także wykorzystywać jako tradycyjną odżywkę, wmasowując go na całej długości włosów. Taki zabieg poprawia kondycję włosów i zapobiega rozdwajaniu się ich końcówek.
Agnieszka Pacuła