Świeże pieczywo

Gdy zdarzy ci się kupić za dużo pieczywa, odpowiednio je przechowuj, aby jak najdłużej pozostało świeże.

Warto kupić lniany worek na pieczywo lub uszyć
Warto kupić lniany worek na pieczywo lub uszyć123RF/PICSEL

Nadmiar możesz zamrozić. Przed umieszczeniem w zamrażarce włóż pieczywo do foliowego woreczka. Chleb najlepiej pokrój. Łatwo wtedy oderwiesz potrzebną liczbę kromek.

Przez trzy dni pieczywo się nie zeschnie, jeśli będzie przechowywane w zamkniętym chlebaku. Pojemnik powinien mieć otworki umożliwiające dopływ powietrza. Bez nich chleb i bułki szybko spleśnieją. Chlebak nie może też być dużo większy od bochenka, aby pieczywo zbyt szybko nie sczerstwiało.

Chleb i bułki najdłużej pozostaną świeże w drewnianym chlebaku. Najlepiej bambusowym, odpornym na wilgoć i pleśń. Dobre są też ceramiczne pojemniki, ponieważ utrzymują stałą temperaturę i chłoną wilgoć.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas