Sztuczki, które pomogą ci w kuchni

Jak poradzić sobie, gdy naleśniki przywierają do patelni? Co zrobić, gdy wyszedł nam za tłusty rosół? Z tymi problemami można łatwo się rozprawić.

By naleśniki nie przywierały do patelni, musi być ona dokładnie rozgrzana. Uważaj jednak, by nie przypalić ciasta
By naleśniki nie przywierały do patelni, musi być ona dokładnie rozgrzana. Uważaj jednak, by nie przypalić ciasta123RF/PICSEL

Gdy naleśniki przywierają do patelni... 

Prawdopodobnie musisz zwiększyć płomień. Naleśniki przywierają, gdy patelnia jest za słabo nagrzana.

Przecier pomidorowy

Jeśli nie wykorzystałaś całej zawartości słoiczka, a nie chcesz, by spleśniał, nasyp na wierzch odrobinę soli i dodaj trochę oliwy.

Tłusty rosół

Wrzuć do niego kilka kostek lodu, a tłuszcz zbierze się wokół nich i wtedy szybko je wyłowisz wraz z tłuszczem.

Krojenie chleba

Jeśli chcesz sprawnie pokroić świeży chleb, włóż nóż do wrzątku, wyjmij, wytrzyj do sucha i do dzieła.

Zobacz także:

Pomoc dla Powstańców WarszawskichStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas