Wybielamy się? Naturalnie!

Dlaczego zęby żółkną? Wiek robi swoje, nie da się ukryć. Ale to, co jesz, też ma znaczenie.

W wybielaniu zębów nie przesadzaj z cytryną. Stosowana w nadmiarze może powodować erozję szkliwa
W wybielaniu zębów nie przesadzaj z cytryną. Stosowana w nadmiarze może powodować erozję szkliwa123/RF PICSEL

Jeśli pochłaniasz duże ilości herbaty (pita z umiarem pozwala zachować zdrowie zębów), wina czy kawy albo często jesz buraki, ketchup, sos pomidorowy lub gorzką czekoladę, wtedy Twoje zęby są dodatkowo narażone na przebarwienia. Do tego dochodzą papierosy oraz próchnica. I masz problem. Na szczęście możesz poprawić biel swojego uśmiechu.

Jedną z najszybszych i najbezpieczniejszych metod dla szkliwa jest użycie węgla leczniczego. Najlepiej kup taki w kapsułkach - wtedy nie musisz niczego rozgniatać, tylko wysypujesz zawartość dwóch kapsułek, dodajesz łyżkę wody lub oleju kokosowego i myjesz zęby kilka sekund czarną miksturą. Pozostawiasz jeszcze pastę na 2-3 minuty na zębach, a następnie dokładnie płuczesz. Takie szczotkowanie można powtarzać 3 razy w tygodniu na początek, a potem wystarczy raz w tygodniu.

Do pasty możesz też dodać kroplę olejku goździkowego, który zmniejsza wrażliwość zębów, wzmacnia szkliwo, działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. Poza tym zajadaj się truskawkami i ananasami, bo te owoce doskonale usuwają przebarwienia z zębów. Natomiast nie przesadzaj z cytryną, bo stosowana w nadmiarze może powodować erozję szkliwa.

Zobacz również:

VII edycja akcji "Burek sam nie poprosi o pomoc"Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas