Zadbane skórki wokół paznokci
Specjaliści zalecają pozostawienie skórek wokół paznokci na swoim miejscu. Zamiast wycinać je, lepiej skórki zmiękczać i odsuwać.
Odpychanie skórek jest znacznie korzystniejsze dla paznokci, niż usuwanie delikatnej otoczki wału paznokcia, jaką jest właśnie skórka.
1. Patyczkiem z drzewa różanego, specjalnym gumowym kopytkiem do manikiuru delikatnie odpychaj skórki, nie uszkadzając ich. Plusem patyczka z drzewa różanego jest jego działanie bakteriobójcze.
2. By skórki były miękkie i nie robiły się na nich bolesne pęknięcia, stwardnienia i zadziorki, systematycznie je nawilżaj i smaruj dłonie kremem.
3. Peparaty do zmiękczania i nawilżania skórek w pędzelku lub we flamastrze bardzo ułatwiają codzienną dbałość o skórki. Zmiękczone skórki łatwiej się odsuwa, co ogranicza także przyrastanie ich do płytki paznokcia.
4. Odżywki do paznokci z kompleksem naturalnych olejków wzmocnią i uelastycznią paznokcie oraz skórki, zapobiegną ich łamaniu, rozdwajaniu i pękaniu.
5. Kremy do rąk i paznokci także korzystnie wpływają na skórę. Wzmocnią kruche płytki i zmiękczą twarde skórki. Kwas hialuronowy i 5-procentowy mocznik nawilżą i uelastycznią je. D-panthenol i alantoina dadzą ukojenie podrażnień i sprawią, że szybciej się zregenerują.