Parzenie kawy. Poznaj grzechy Polaków

Popyt na kawę wzrasta z roku na rok. Uwielbiamy ją pić, ale mamy problemy z parzeniem. Okazuje się, że proste triki mogą zmienić nasze domowe przyzwyczajenia.

article cover
123RF/PICSEL

Parzenie kawy. Poznaj grzechy Polaków

Badania brytyjskich naukowców wskazują, że kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy i chroni przed nowotworami. 
Jednak osoby cierpiące na wrzody żołądka, choroby dwunastnicy czy trzustki powinny definitywnie wykluczyć ten napój z menu.
Choć kawa poprawia nasz nastrój i samopoczucie, warto też pamiętać, komu szkodzi. Być może nasze złe samopoczucie po nie nie jest związane ze sposobem przygotowania, ale naszymi zdrowotnymi przeciwskazaniami.
Nie zawsze kawa nam smakuje. Dlatego przed spróbowaniem nie powinniśmy mieszać napoju łyżeczką.

Może się okazać, że jego konsystencja jest idealna. I choć pierwszy łyk może być intensywny, z każdym kolejnym gorycz będzie wytracała na swojej mocy uwalniając kojące aromaty.
Od jakiegoś czasu porcelana zeszła na drugi plan. Nie zastanawiamy się nad przeznaczeniem filiżanek, a to poważny błąd. 

Od grubości ich ścianki zależy np. utrzymanie temperatury ulubionego naparu Polaków. Im grubsza filiżanka, tym dłużej kawa będzie ciepła.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas