Abc dyni
W sezonie warto jeść dynie. Dobrze poznać garść podstawowych informacji.
Jaką dynię wybrać?
Dojrzałą i aromatyczną dynię poznaję po skórce, która powinna być matowa - w żadnym razie nie powinna się błyszczeć. Przy naciskaniu palcem skórka nie powinna się uginać. Ale najważniejszym wskaźnikiem dojrzałości jest łodyga - musi wyglądem przypominać korek.
Hokkaido
To coraz bardziej popularna odmiana dyni. Ma ścisły miąższ, o pomarańczowym kolorze i wspaniały aromat. A co najważniejsze, jej skórka nadaje się do jedzenia - nie trzeba jej obierać.
Zamrażanie
Dynię kroję w kostkę i blanszuję 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Nie może tylko za bardzo zmięknąć, bo straci smak. Dynię osączam, studzę, przekładam do woreczków i mrożę. W ten sposób można ją przechowywać 12 miesięcy.
Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna