Reklama

Reklama

Chroń się przed infekcjami

Podczas przesilenia wiosennego często się przeziębiasz, szybko męczysz, źle sypiasz? Zastosuj się do kilku prostych rad, żeby się poczuć lepiej.

Choć czeka się na nią z utęsknieniem, dla organizmu początek wiosny to wyzwanie. Układ odpornościowy jest teraz osłabiony. Nic dziwnego, że od lat marzec jest miesiącem o największej liczbie infekcji górnych dróg oddechowych. Aby nie dać się chorobie i gorszemu samopoczuciu, trzeba się wzmocnić. Na szczęście natura przychodzi nam z pomocą i daje coś na obronę.

Pora na pora!

Dziesięć porów gotuj w trzech litrach wody przez dwie godziny, odcedź. W ciągu dnia wypij litr odwaru. W przypadku dużego osłabienia organizmu możesz przyjąć nawet dwa litry płynu.

Reklama

Z tego warzywa możesz też przygotować sok - białą część pora pokrój w plastry i ułóż w słoiku warstwami, każdą z nich zalej miodem. Zakręć słoik i odstaw na dobę. Pij 2-4 razy dziennie po łyżce syropu.

Natomiast, jeśli zależy ci na oczyszczeniu organizmu z toksyn, umyj dwa pory i przepuść je przez sokowirówkę. Sok przelej do szczelnego naczynia i wstaw do lodówki. Pij dwa razy dziennie przez tydzień po 1/3 szklanki.

Czas na herbatę

Wzmocnisz się także dzięki herbacie - ale z pokrzywy. Pij ją profilaktycznie raz dziennie (wystarczy że łyżeczkę suszu zalejesz wrzątkiem i zostawisz do zaparzenia pod przykryciem na 10 minut). Natomiast gdy chcesz przeprowadzić detoks organizmu, sięgaj po nią dwa-trzy razy dziennie przez kilkanaście dni.

Zupa nie tylko na obiad

Zrób sobie "złotą zupę" z dodatkiem kurkumy. Szklankę suchej, czarnej fasoli namocz przez noc, odcedź i opłucz. Rozgrzej na dnie dużego garnka z grubym dnem dwie łyżeczki oleju kokosowego, wrzuć posiekaną cebulę lub szalotkę oraz łyżeczkę posiekanego imbiru i dwie szklanki pokrojonych w kostkę batatów. Smaż 4-5 minut.

W tym czasie sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę dwa pomidory.Dodaje je do garnka razem z fasolą, dwiema czubatymi łyżeczkami kurkumy, szczyptą pieprzu, łyżeczką mielonego kuminu i solą do smaku. Wymieszaj składniki, dodaj trzy szklanki warzywnego bulionu. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj szklankę mleka kokosowego i sok z dwóch limonek. Możesz zblendować zupę na krem albo jeść ją zaraz po przygotowaniu - z dodatkiem listków świeżej kolendry.

Luksusowo

Wprawdzie szafran do najtańszych przypraw nie należy, ale warto w niego zainwestować, bo jego właściwości prozdrowotne są nie do przecenienia (poprawia pracę nerek, odtruwa, wymiata bakterie z pęcherza moczowego, działa uspokajająco na rytm serca).

Kilka lat temu przeprowadzono badanie, z którego wynika, że szafran ma działanie zbliżone do leków przeciwdepresyjnych. Wpływa bowiem na produkcję "hormonów szczęścia" - serotoniny i dopaminy.

Zmiotka w jelitach

Zdaniem immunologów odporność aż w 70 procentach zależy od pracy jelit. One zaś, aby dobrze pracowały, muszą otrzymać odpowiednią porcję błonnika, który, wędrując przez jelita, działa niczym szczotka, wymiatając toksyny oraz produkty przemiany materii.

Doskonałym źródłem błonnika są warzywa i owoce, ale nie zapominaj także o kaszach: gryczanej i jęczmiennej, ryżu brązowym, płatkach zbożowych (pszennych i żytnich) oraz o otrębach. Nie tylko ostrygi Dostarcz sobie cynku! Jest on niezbędny do prawidłowego rozwoju białych krwinek, które niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy.

Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach - ale to na szczęście nie jedyne źródło tego pierwiastka. Cynku ci nie zabraknie, jeśli będziesz regularnie jeść kiełki, pestki dyni i migdały.

Anna Strąk

Zobacz również:

***Zobacz także***

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy