Co chrupać przy serialu?
Pokusa jest duża, a oferta sklepów – imponująca. Jednak, jak wynika z badań, spore jest też... ryzyko dla zdrowia.
O tym, że chipsy tuczą i szkodzą sercu, wiedzą już kilkulatki. Produkowane z ziemniaków chrupki zawierają nie tylko rakotwórczy akrylamid, ale też mnóstwo kwasów trans zabójczych dla serca. A jak jest z innymi, tak lubianymi przez nas, przegryzaczami?
1. Paluszki
Zwykle dodaje się do nich ogromne ilości soli oraz difosforan disodowy, który może uszkadzać nerki i powodować osteoporozę. Mają też w składzie ług sodowy, drażniący śluzówkę żołądka i przełyku, a ponadto słód i spulchniacze, groźne dla alergików. Jeśli uwielbiasz pogryzać paluszki, wybieraj włoskie chlebowe (grissini), bez sztucznych dodatków.
2. Chrupki kukurydziane
To jedna z najzdrowszych przekąsek, zalecana nawet naszym milusińskim. Chrupki te nie zawierają tłuszczu, nie są też dosładzane. Obfitują w błonnik kukurydziany, łagodzący uczucie głodu. Mają jeszcze inną zaletę - zmniejszają apetyt na słodycze. Ale uwaga! Chrupki z kukurydzy oblane słodką glazurą (także cebulowe i serowe) mogą zawierać sporo cukru i niezdrowych sztucznych polepszaczy smaku.
3. Jakie orzeszki?
Najzdrowsze są orzechy brazylijskie i migdały. To źródło kwasów omega-3, witaminy E, cynku i magnezu. Mają też inne składniki, ważne dla mózgu, układu nerwowego, skóry i naczyń krwionośnych (zapobiegają miażdżycy i starzeniu się organizmu). Ale są kaloryczne, nie powinnaś więc zjadać ich więcej, niż zmieścisz w dłoni. Unikaj orzeszków solonych, oblanych karmelem czy inną polewą.
4. Prażynki
Nie są zalecane, bo obfitują w tłuszcz (ponad 45 g w 100 g), a ponadto w barwniki imitujące kolor bekonu czy sera. Wśród nich najbardziej szkodliwe to brąz HT (E-155), annato (E-160 b), koszenila (E-120), mogące u osób podatnych wywoływać ataki astmy czy nadpobudliwość psychoruchową. Prażynki mają wysoki indeks glikemiczny, co niekorzystnie wpływa na trzustkę. Ich częste spożywanie zwiększa też ryzyko poronienia!
5. Przegryzacze BIO
Możesz je kupić w każdym stoisku czy sklepie ze zdrową żywnością. To rozmaite mace i chrupiące wafle wypiekane z mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej (z upraw ekologicznych), często z dodatkiem ziół. Nie mają w składzie cukru ani sztucznych dodatków, dostarczają też niewiele kalorii (spore opakowanie wafli to ok. 300 kcal).
6. Kolorowy talerz świeżych warzyw
To jedne z najzdrowszych przekąsek, bo mają mało kalorii, a mnóstwo witamin i mikroelementów. Warto wzbogacać ich smak dipami. Łatwo zrobisz je sama np. z jogurtu lub awokado z dodatkiem czosnku i świeżych ziół (składniki wrzuć do blendera i rozdrabniaj przez 2 minuty).
Unikaj gotowych dipów - są przyrządzane z proszku pełnego konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, soli, cukru i tłuszczów. Alergolodzy ostrzegają, że tego typu sosy mogą zaostrzać ataki astmy oraz wywoływać alergiczne reakcje skórne.