Dieta wątrobowa
Dietę wątrobową stosują osoby z chorobami lub problemami wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Jej najważniejszą cechą jest łatwostrawność i ograniczenie tłuszczu. Sprzyja odchudzaniu, oczyszczania organizmu oraz utrzymaniu właściwej masy ciała.
Założenia diety wątrobowej
Dieta wątrobowa ma na celu wyrównanie niedoborów żywieniowych, które mogą wspomagać pracę wątroby, a także ograniczenie składników, które przeciążają lub uszkadzają narządy. Dodatkowo, ma usprawnić trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Ogranicza tłuszcze zwierzęce i cukry proste w jadłospisie, a zwiększa ilość łatwostrawnego białka. Szczegółowe zasady diety pacjent z problemami wątrobowymi powinien ustalać indywidualnie z lekarzem, który uwzględni jego nawyki żywieniowe, czy inne schorzenia.
Ogólna zasada zaleca spożywanie pięciu posiłków dziennie, o stałych porach dnia, świeżo przygotowywanych, picie między posiłkami tylko wody mineralnej, ograniczenie soli i ostrych przypraw, unikanie alkoholu, unikanie spożywania owoców na ostatni posiłek, spożywanie ryb trzy razy w tygodniu oraz zrezygnowanie z picia w trakcie posiłku.
Schemat spożywania posiłków:
- śniadanie - między 7 a 9,
- drugie śniadanie - między 10 a 12,
- obiad - między 12 a 15,
- podwieczorek - między 16 a 17,
- kolacja - między 18 a 19.
Jak przygotowywać posiłki?
Najlepszym sposobem jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie, pieczenie w folii, naczyniu żaroodpornych, czy rękawie, a także potrawy w galarecie i starte warzywa.
Czego nie wolno jeść?
Należy zrezygnować z potraw smażonych, szczególnie w panierkach, duszonych w sosach, zup, a także grubo-krojonych surowych warzyw i dań mącznych - naleśników i placków.