Reklama

Reklama

Gula w gardle

Śluz wytwarzany jest w drogach oddechowych, by je nawilżać i chronić przed atakiem zarazków. Ale niestety i w tym przypadku kij ma dwa końce...

Gdy flegma zaczyna się gromadzić w nadmiarze, powoduje m.in. problemy z oddychaniem i uporczywy kaszel - zwłaszcza w nocy i rano po wstaniu z łóżka. Na szczęście możesz ze śluzem walczyć. Broń znajdziesz we własnej kuchni! W oparach 

Przekrój na pół cebulę i połóż ją wieczorem w pobliżu łóżka. Związki lotne w niej zawarte będą oczyszczać twoje płuca, kiedy będziesz spać. 

Możesz też przygotować syrop: obierz i posiekaj drobno dwie cebule, zasyp je cukrem i odstaw na kilka godzin, żeby puściły sok. Po około 5-6 godzinach odcedź powstały syrop od reszty i przyjmuj po jednej łyżeczce co dwie-trzy godziny. Inhaluj się 

Zagotuj dwa litry wody z dodatkiem działających odflegmiająco ziół - są to m.in. tymianek, rozmaryn, rumianek, oregano. Użyj wybranego lub przygotuj mieszankę różnych. 

Zioła gotuj przez 10 minut, następnie zdejmij garnek z ognia, płyn przelej do miednicy. Pochyl się nad parą (ale uważaj, żeby się nie poparzyć), nakryj głowę ręcznikiem. Oddychaj głęboko najpierw przez jedną dziurkę nosa, ściskając drugą, a potem odwrotnie. Oddychaj także przez usta. Taką inhalację możesz stosować nawet kilka razy dziennie. Zrób płukankę 

Łyżeczkę kurkumy i pół łyżeczki soli dodaj do szklanki gorącej wody i mieszaj, aż sól się rozpuści. Płucz tą miksturą gardło przez kilka minut, trzy-cztery razy dziennie.

Kurkuma zawiera kurkuminę - wyjątkowy związek o  właściwościach antyseptycznych i  leczniczych. Pomaga zmniejszyć wydzielanie śluzu, a jednocześnie zwalcza bakterie, przed którymi śluz chroni twój organizm i przeciwdziała infekcjom.

Jeżeli nie masz pod ręką kurkumy, wykorzystaj samą sól. W szklance letniej wody rozpuść dwie łyżeczki soli i wypłucz gardło. Zabieg powtarzaj 3 razy dziennie, aż do ustąpienia dolegliwości. Mikstura z marchwią. 

Pół kilograma marchwi obierz, drobno pokrój, wrzuć do garnka i zalej wodą, tak by była ok. jeden centymetr nad warzywami, zagotuj pod przykryciem na średnim ogniu. Dodaj dwie łyżeczki świeżego posiekanego imbiru i gotuj, aż marchew będzie miękka. Następnie marchew i imbir przecedź przez sito i zblenduj. 

Nie wylewaj wody z  wywaru - odstaw ją do ostygnięcia. Kiedy będzie letnia, dodaj do niej cztery łyżki miodu i wymieszaj. Tak przygotowany roztwór dolej do masy marchewkowo-imbirowej, dokładnie wymieszaj, przełóż do słoika. 

Przyjmuj cztery razy dziennie po łyżeczce. Pierwsze efekty odczujesz już po dwóch dniach. Nie ma jak ocet. 
Umyj kilka jabłek, pokrój je wraz ze skórkami oraz gniazdami nasiennymi na małe kawałki albo zetrzyj na tarce.

Włóż owoce do dużego słoika i zalej przegotowaną, przestudzoną, posłodzoną wodą (w proporcji: jedna łyżka cukru na szklankę wody). 
Naczynie obwiąż płótnem. Odstaw w  ciepłe miejsce na miesiąc, od czasu do czasu zamieszaj płyn drewnianą łyżką. Gdy przestanie się burzyć, przelej go do butelek, przecedzając przez gazę. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu. 

Taki domowej roboty ocet jabłkowy jest bogaty w kwas mlekowy, który ogranicza wydzielanie śluzu. Wystarczy łyżeczkę octu zmieszać ze szklanką ciepłej wody i płukać nim gardło codziennie, aż do ustąpienia objawów. 

Dowiedz się więcej na temat: flegma | gardło

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje