Polub lubczyk
Niezastąpiony w kuchni: wzbogaca smak zup i sosów. Ale też leczy kamicę, dnę moczanową i reumatyzm oraz pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Jak stosować?
Korzeń lubczyku ma silne właściwości lecznicze, przygotowuje się z niego odwar (łyżeczkę mielonego korzenia zagotuj w szklance wody, pozostaw do ostygnięcia). Wypijany codziennie odtruwa organizm. Medycyna naturalna zaleca także stosowanie liści. Świeże warto żuć, np. po zjedzeniu dań z czosnkiem - neutralizują jego aromat.
Na co pomaga?
Odwar z korzenia pomaga usunąć z organizmu toksyny. Dlatego lubczyk stosuje się w kamicy nerkowej, dnie moczanowej, reumatyzmie, stanach zapalnych układu moczowego i pokarmowego.
Zmniejsza też dolegliwości związane z nieżytem układu oddechowego i reumatyzmem.
Mielony lub cięty korzeń lubczyku dostępny jest w sklepach zielarskich.
Zobacz także: