Sezon na agrest
Najcenniejszy jest ten najbardziej dojrzały, pod koniec lipca jest już gotowy do zbiorów. Zawiera witaminy (A, z grupy B, C) oraz kwasy owocowe, które skutecznie likwidują przebarwienia i drobne zmarszczki.
Agrest i jego zastosowanie
Zainteresuj się nim, jeśli gorzej widzisz. Agrest zawiera bowiem składnik, który wspomaga pracę oczu.
Agrest znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Jest bowiem doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto dzięki pektynom, kwasom organicznym oraz niskiej kaloryczności (100 g owoców to tylko 41 kcal) jest doskonałym składnikiem diety odchudzającej.
Polecany jest także osobom, które zmagają się z zaparciami, wzdęciami i innymi dolegliwościami trawiennymi, ponieważ wspomaga trawienie (szczególnie suszony: możesz zmieszać go z liśćmi herbaty i pić zamiast np. herbaty z cytryną ).
Zobacz także: