Witamina E to eliksir młodości

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie, czyli substancji, które posiadają zdolność równoważenia szkodliwego działania procesów utleniających zachodzących w organizmie.

Wybieraj produkty bogate w witaminę E
Wybieraj produkty bogate w witaminę E©123RF/PICSEL
Wybieraj produkty bogate w witaminę E
Wybieraj produkty bogate w witaminę E©123RF/PICSEL

To ważne w dobie zanieczyszczenia smogiem. Poza tym nazywana jest witaminą młodości,  bo spowalnia procesy starzenia, zwalczając wolne rodniki. Gdy jej brakuje, skóra jest przesuszona, a policzki skłonne  do rumieńców i zmarszczek.

Ile jej potrzebujesz?

Wystarczy zjeść łyżkę oleju słonecznikowego, by zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Zjedzenie garści nasion ze słonecznika w 139 proc. zaspokaja to zapotrzebowanie. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E dla kobiet wynosi 8 mg na dobę.

Nadmiar witaminy E może powodować m.in. bóle głowy, ale przyjmując ją z pożywieniem, trudno ją przedawkować.

Gdzie występuje?

Najwięcej witaminy E znajdziesz w oleju słonecznikowym (tłoczonym na zimno) 47 mg/100 g orzechach laskowych nasionach słonecznika pestkach dyni migdałach awokado szpinaku.

IK   

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas