Reklama

S O J A -- eliksir na długie życie .

Roślina pochodzi z Chin . Określenia ,,soja" oznacza ,, dużą fasolę " , prawdopodobnie to mieszkańcy Państwa Środka są ludem , który jako pierwszy ją uprawiał . Zdrowotna wartość soji jest niezwykła , dostarczają bardzo dużo białka pokarmowego i tłuszczu w postaci oleju sojowego wytłaczanego z ziaren . Stosuje się przeciwko chorobom nerek , obrzmieniom , niedokrwistości , skrajnemu wyczerpaniu i różnym chorobom skóry . Znajdują się również w niej substancje podobne do ludzkich hormonów , które mogą je w pewnych sytuacjach zastąpić . Dzięki temu soja łagodzi objawy menopauzy i zapobiega osteoporozie .

Roślina pochodzi z Chin . Określenia ,,soja" oznacza ,, dużą fasolę " , prawdopodobnie  to mieszkańcy Państwa Środka są ludem , który jako pierwszy ją uprawiał . Zdrowotna wartość soji jest niezwykła , dostarczają bardzo dużo białka pokarmowego i tłuszczu w postaci oleju sojowego wytłaczanego z ziaren . Stosuje się przeciwko chorobom nerek , obrzmieniom , niedokrwistości , skrajnemu wyczerpaniu i różnym chorobom skóry . Znajdują się również w niej  substancje podobne do ludzkich hormonów , które mogą je w pewnych sytuacjach zastąpić . Dzięki temu soja łagodzi objawy menopauzy i zapobiega osteoporozie .

 ZIARNA  SOI   od tysięcy lat są podstawowym składnikiem kuchni orientalnej. Jest smaczna i można ją wkomponować do swojego jadłospisu pod różnymi postaciami dla zróżnicowania swojego codziennego odżywiania. W kulinariach chińskich stosuje się zarówno nasiona, jak i kiełki. Z ziaren soi można robić pasty, zupy, kotlety, pulpety, risotto itp. Można z niej sporządzać różnego rodzaju pasztety do pieczywa ciemnego, farsze do pierogów czy naleśników oraz sałatki. Kiełki, mimo że są trudne do uprawy, są bardzo chrupkie i delikatne. Dodaje się je głównie do sałatek oraz innych potraw smażonych w woku.

SOJĘ  możemy sadzić w naszych ogródkach.
Wysiewa się ją po ostatnich przymrozkach na głębokość kilku centymetrów w lekko kwaśnej i lużnej glebie.Gdy tylko rośliny wykiełkują trzeba je przepikować , tak aby pomiędzy nimi pozostało pół metra odstępu . Na początku soja potrzebuje dużo wody . Żółte strączki można zbierać wczesną jesienią po ponad 100 dniach dojrzewania , jeszcze zanim pękną. Jeśli   lato   nie jest dostatecznie  ciepłe i słoneczne , nasiona soi muszą póżniej dodatkowo dojrzewać w suchym miejscu .

 TOFU  bardzo długo uważano za specjalny produkt  produkt dla skrajnych wegetarian . Twaróg sojowy jak też czasem nazywa się tofu, ma w Azji równie długą tradycję jak same ziarna soi. W Chinach nazywa sie ;; dou fu " czyli ścinać się . Tofu zawiera cenne izoflawony, które potrafią łagodzić nieprzyjemną huśtawkę hormonalną podczas menopauzy taki efekt hormonalny ,należy zjadać codziennie 100 g tofu lub 30-40 g ziaren albo też pięć łyżek stołowych płatków sojowych.Tofu jest bogate w wapń, ważny dla zdrowia kości . Jest lekkostrawne, nie powoduje wyciekania kwasu i gwarantuje szczupłą sylwetkę. Wzmacnia układ odpornościowy i regenerację komórek.

 MLECZKO SOJOWE   uzyskuje się poprzez wyciśnięcie zmiksowanych ziaren soi.Zawiera ono nieco ponad 3% białka.Nie zawiera cholesterolui laktozy. Dlatego zalecane jest dla osób uczulonych na cukier mleczny. W mleczku znajdują się zdrowsze kwasy tłuszczowe. Można kupić półtłuste i pełne mleczko sojowe. ,po części wzbogacone witaminami i minarałami, przyprawione do smaku miodem,słodem,kakao,wanilią albo czekoladą. Do gotowania albo pieczenia ,do sosów najlepiej użyć naturalnego mleczka sojowego o neutralnym smaku.Można je stosować tak samo jak zwykłe mleko.Przechowywane w lodówce zachowuje trwałość nawet do tygodnia .Można mleczko sojowe zmiksować z owocami i warzywami.


Reklama

PRZEPISY  NA DANIA  SOJOWE ;




Kotlety sojowe:

Składniki: 1 szklanka soi, 1 cebula, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, majeranek, sos sojowy, bazylia, otręby pszenne, kminek, olej, ziarna sezamu, sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie
: Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami. Dołożyć drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy. Gdyby masa była za rzadka, dodać trochę zarodków lub otrąb pszennych. Formować nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach, sezamie lub bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju.

 

  Rożki z soją w cieście francuskim

Składniki: 10 dag soi, 1 marchewka, 1 ziemniak, 1 cebula, 2 łyżki masła, 20 dag ryżu, 1 łyżka rodzynek,2 szklanki  bulionu warzywnego z kostki, sól, pieprz, kminek, cynamon, kurkuma, mrożone ciasto francuskie, 2 łyżki mleka.


Przygotowanie
: Namoczoną przez noc soję zalać świeżą wodą i gotować ok. 1 godz. Marchewkę i ziemniaka pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym w rondlu maśle. Dodać opłukany ryż, marchewkę, ziemniaki i rodzynki, ciągle mieszając. Smażyć ok. 5 min. Wlać bulion, dodać soję, przyprawić do smaku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty. Rozmrozić ciasto, rozwałkować na placek grubości 3 mm, pokroić na kwadraty o boku 15 cm. Na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać brzegi, formując rożki. Posmarować je mlekiem i piec ok. 30 min. w temp. 220°C.

  Pomidorowy pasztet sojowy


Składniki:
250 g soi, szczypta tymianku, pół małego patata (lub marchewki), szczypta kminku, 1 duży liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki łagodnego curry, szczypta oregano, kilka kropli soku z cytryny, 1/2 łyżeczki majeranku, sól czosnkowo-cebulowa, ½ dużej cebuli, pieprz, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 spore szczypty majeranku, olej.


Przygotowanie
: Soję namoczyć na noc w dużej ilości zimnej wody (trzy razy wyższej niż poziom soi). Soję, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, curry, oregano, tymianek i kminek zalać ok. ½ l wrzątku. Gotować do miękkości, ok. 2 godz. Odcedzić na durszlaku, wyjmując ziele i liść laurowy. Przełożyć z powrotem do rondla, polać kilkoma łyżkami oleju, dodać 1/2 dużej cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklonej na oleju, wymieszać. Posypać sporą ilością pieprzu, 2 szczyptami chilli lub pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki łagodnego curry i wymieszać. Dodać 1/2 łyżki soli czosnkowo-cebulowej i miksować dodając 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 spore szczypty majeranku. Masa stanie się nieco sucha i gęsta, miksować dalej dolewając po trochu olej, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do szklanego naczynia z pokrywką. Można przechowywać w lodówce do ok. 10 dni.


 

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy