Dodaj do wody i podlej wrzosy. Darmowy sposób na piękne rośliny

Wrzosy to rośliny niełatwe w uprawie, potrafią sprawić szczególnie dużo trudności, jeśli chcemy uprawiać je w doniczkach. Gdy wrzosy marnieją i zasychają, częstym powodem jest woda, która im nie odpowiada. W łatwy i darmowy sposób możesz to zmienić. Wystarczy, że dodasz do wody zbrązowiałe igły sosny.

Jak uratować uschnięty wrzos?
Jak uratować uschnięty wrzos?123RF/PICSEL

Dlaczego wrzosy usychają?

Wielu miłośników wrzosów, którzy decydują się uprawiać je w doniczce, po pewnym czasie zaczyna obserwować, że rośliny marnieją. Zadają sobie wówczas pytanie: dlaczego wrzosy usychają? Powodów może być oczywiście wiele, ale jednym z bardzo często się pojawiających jest kwestia twardej wody.

Wrzosy kochają kwaśne podłoże z tego powodu w  glebie o odczynie zasadowym, będą marnieć w oczach. Jeśli podlewamy rośliny wodą z kranu, która ma dużą zawartość wapnia, wpływamy na pH gleby — staje się ona coraz mniej kwaśna. Zasadowy odczyn podłoża może stanowić odpowiedź na pytanie: dlaczego wrzosy usychają.  Podlewając wrzosy, należy pamiętać, aby podawać im wodę odstaną. Jeśli jednak nawet ta metoda nie pomaga, a rośliny nadal zasychają w oczach, należy sięgnąć po działa większego kalibru i zakwasić glebę.

Jak zakwasić glebę dla wrzosów w doniczkach? Igły sosny to twoje rozwiązanie

Glebę dla wrzosów w doniczkach można zakwaszać specjalnymi, stworzonymi do tego celu preparatami dostępnymi w sklepach ogrodniczych. W dobie inflacji, gdy liczymy każdy grosz, warto sięgnąć jednak po całkowicie darmową i ekologiczną metodę zakwaszania ziemi dla wrzosów.

Zbrązowiałe igły sosny pomogą zadbać o wrzosy
Zbrązowiałe igły sosny pomogą zadbać o wrzosy123RF/PICSEL

Aby przygotować preparat zakwaszający, należy wybrać się do lasu, parku bądź ogrodu i nazbierać igieł z drzew takich jak: sosna, świerk, jodła. Warto wybierać te zbrązowiałe, a jeśli takich nie dostrzeżemy, można zebrać igły świeże i rozłożyć je na jakiś czas na parapecie okna (przy okazji będziemy mogli rozkoszować się wspaniałym zapachem igliwia). Gdy zbrązowieją, dodajemy je do wody, którą będziemy podlewać wrzosy. Po mniej więcej trzech dniach naturalny nawóz do wrzosów jest gotowy. Jeśli zaczniemy takim specyfikiem regularnie podlewać rośliny, zakwasimy glebę, dzięki czemu znów staną się zdrowe i bujne.

Liść laurowy. Magiczna i zdrowa przyprawaInteria.tv
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas