9 nietypowych zastosowań mikrofalówki

Aktualizacja

Zapewne używasz jej do szybkiego podgrzewania potraw albo do rozmrażania. Ale może być również użyteczna w wielu innych sytuacjach.

Równomiernie rozmieszczaj  produkty w mikrofali i postaraj się, aby miały podobną  wielkość. Nie układaj ich  piętrowo, ponieważ wtedy nagrzeje się jedynie  zewnętrzna  warstwa
Równomiernie rozmieszczaj produkty w mikrofali i postaraj się, aby miały podobną wielkość. Nie układaj ich piętrowo, ponieważ wtedy nagrzeje się jedynie zewnętrzna warstwa123RF/PICSEL

Najnowsze badania potwierdziły, że potrawy z mikrofalówki są zdrowe. Możesz więc wykorzystywać ją w domu do przyrządzania posiłków oraz do innych celów.

1. Suszenie grzybów, grzanek i ziół

Pokrój je, umieść na talerzyku i podgrzewaj przez 2 minuty. Jeśli żywność nie  jest jeszcze sucha, proces powtórz. Odczekaj minutę, zanim je wyjmiesz.

2. Zdejmowanie skórek

Jeśli chcesz obrać pomidory, migdały albo orzechy laskowe, włóż je na minutę do mikrofalówki (migdały i orzechy przedtem polej gorącą wodą). Usunięcie skórki stanie się wówczas o wiele łatwiejsze.

3. Wzmacnianie aromatu

Przyprawy były długo w otwartym opakowaniu, więc zwietrzały i straciły zapach? Wysyp je do szklanego pojemnika lub na papierowe ręczniki i podgrzej przez 30-45 sekund na pełną moc.

4. Odświeżanie pieczywa

Owiń czerstwy bochenek delikatnie namoczonym ręcznikiem papierowym lub posmaruj mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Umieść na minutę w mikrofalówce ustawionej na pełną moc. Zabieg sprawi, że chleb znów będzie smaczny.

5. Wyciskanie soku

Gdy zamierzasz to zrobić, przedtem włóż pomarańcze, cytryny, grejpfruty lub limonki na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 procent mocy. Nie tylko łatwiej je wyciśniesz, ale soku będzie więcej. Ponadto z tak ogrzanej pomarańczy bez trudu usuniesz białą skórkę. 

Zmrożone masło? Jest na to sposób!
Zmrożone masło? Jest na to sposób!123RF/PICSEL

6. Rozpuszczanie produktów

Zaschnięty miód rozpuści się, gdy wstawisz otwarty słoik na 1-2 minuty do mikrofalówki. Możesz też wsunąć na kilka sekund do kuchenki zmarznięte masło. Odwiń je przedtem z papierka i pozostaw na szklanym spodku w jednorazowej dawce. Podobnie rozpuścisz i podgrzejesz czekoladę.

7. Podgrzewanie kosmetyków

Olejki do włosów i nawilżające maseczki do twarzy lepiej działają, gdy wstawisz je na 10-20 sekund do mikrofalówki. A wosk, masło kakaowe czy oliwkę umieść w salaterce i podgrzej, aż się rozpuszczą. Uważaj, aby ich nie zagotować.

8. Odkażanie gąbek

Ani pranie w pralce ani włożenie ich do zmywarki nie odkazi ich tak jak kuchenka. Wystarczą tylko 3 minuty, a pozbędziesz się bakterii, wirusów i grzybów.

9. Czyszczenie deski do krojenia

Kroiłaś na niej ryby, mięso, czosnek albo cebulę i pozostały nieprzyjemne zapachy, których potem trudno się pozbyć? Przetrzyj ją wówczas połówką cytryny, podgrzej przez minutę w wysokiej temperaturze, a potem wyszoruj w gorącej wodzie.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas