9 nietypowych zastosowań mikrofalówki
Zapewne używasz jej do szybkiego podgrzewania potraw albo do rozmrażania. Ale może być również użyteczna w wielu innych sytuacjach.
Najnowsze badania potwierdziły, że potrawy z mikrofalówki są zdrowe. Możesz więc wykorzystywać ją w domu do przyrządzania posiłków oraz do innych celów.
1. Suszenie grzybów, grzanek i ziół
Pokrój je, umieść na talerzyku i podgrzewaj przez 2 minuty. Jeśli żywność nie jest jeszcze sucha, proces powtórz. Odczekaj minutę, zanim je wyjmiesz.
2. Zdejmowanie skórek
Jeśli chcesz obrać pomidory, migdały albo orzechy laskowe, włóż je na minutę do mikrofalówki (migdały i orzechy przedtem polej gorącą wodą). Usunięcie skórki stanie się wówczas o wiele łatwiejsze.
3. Wzmacnianie aromatu
Przyprawy były długo w otwartym opakowaniu, więc zwietrzały i straciły zapach? Wysyp je do szklanego pojemnika lub na papierowe ręczniki i podgrzej przez 30-45 sekund na pełną moc.
4. Odświeżanie pieczywa
Owiń czerstwy bochenek delikatnie namoczonym ręcznikiem papierowym lub posmaruj mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka. Umieść na minutę w mikrofalówce ustawionej na pełną moc. Zabieg sprawi, że chleb znów będzie smaczny.
5. Wyciskanie soku
Gdy zamierzasz to zrobić, przedtem włóż pomarańcze, cytryny, grejpfruty lub limonki na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 procent mocy. Nie tylko łatwiej je wyciśniesz, ale soku będzie więcej. Ponadto z tak ogrzanej pomarańczy bez trudu usuniesz białą skórkę.
6. Rozpuszczanie produktów
Zaschnięty miód rozpuści się, gdy wstawisz otwarty słoik na 1-2 minuty do mikrofalówki. Możesz też wsunąć na kilka sekund do kuchenki zmarznięte masło. Odwiń je przedtem z papierka i pozostaw na szklanym spodku w jednorazowej dawce. Podobnie rozpuścisz i podgrzejesz czekoladę.
7. Podgrzewanie kosmetyków
Olejki do włosów i nawilżające maseczki do twarzy lepiej działają, gdy wstawisz je na 10-20 sekund do mikrofalówki. A wosk, masło kakaowe czy oliwkę umieść w salaterce i podgrzej, aż się rozpuszczą. Uważaj, aby ich nie zagotować.
8. Odkażanie gąbek
Ani pranie w pralce ani włożenie ich do zmywarki nie odkazi ich tak jak kuchenka. Wystarczą tylko 3 minuty, a pozbędziesz się bakterii, wirusów i grzybów.
9. Czyszczenie deski do krojenia
Kroiłaś na niej ryby, mięso, czosnek albo cebulę i pozostały nieprzyjemne zapachy, których potem trudno się pozbyć? Przetrzyj ją wówczas połówką cytryny, podgrzej przez minutę w wysokiej temperaturze, a potem wyszoruj w gorącej wodzie.
Zobacz także: