Reklama

Pięć sposobów na przypalone ciasto

Lekko przypiec czy nawet przypalić ciasto czasem zdarza się nawet najlepszej gospodyni. To żaden wstyd i żadna katastrofa. Mamy sposoby, by sobie z tym poradzić.


1. Ciasto przypaliło się od góry? Poczekaj, aż wypiek wystygnie. Potem ostrym nożem zetnij przypaloną warstwę. Ciasto posmaruj lukrem albo oblej polewą czekoladową - zamaskują niedoskonały wierzch.

2. Przypiekły się boki ciasta? Poczekaj, aż ciasto zupełnie wystygnie. Potem tarką do jarzyn zetrzyj przypaloną warstwę.

By ukryć wpadkę, boki posmaruj kremem  i obsyp wiórkami czekolady, kokosowymi, tartymi orzechami albo płatkami migdałowymi.

3. Przypieczone ciasto nie pokruszy się przy krojeniu i nie będzie zbyt suche, jeśli po wystudzeniu ponakłuwasz je wykałaczką i nasączysz ponczem, np. przygotowanym z 1/4 szklanki soku owocowego i 4-5 łyżek mocnego alkoholu, np. rumu.

Reklama

4. Zbyt szybko brązowieje od góry? Przykryj formę pergaminem lub folią aluminiową.

Ale zrób to dopiero po upływie 30 minut, żeby ciasto zdążyło wyrosnąć. 5 Gdy przypala się dół ciasta, umieść pod blaszką żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą.

Zobacz również:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy